Műsorújság
RTL Most

Humán teszt: ilyen, ha meglőnek gumilövedékkel!

A hétvégén verekedés tört ki egy VII. kerületi szórakozóhelyen: egy 15 fős társaság szólalkozott össze a helyiség biztonsági őreivel, és két lövés is eldördült. Mint kiderült, a támadók gumilövedékes lőfegyvert használtak. Utánanéztünk, milyen szabályok vonatkoznak ezekre az eszközökre!
A bulinegyedben található Fészek Művészklub előterében történt verekedés és lövöldözés kapcsán megkerestük Dr. Bokros Gábor ügyvédet, a Kaliber magazin jogi rovatvezetőjét. Azt szerettük volna megtudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a gumilövedékes lőfegyverek tartására és használatára Magyarországon, és hogy a konkrét esetben milyen kérdések merülhetnek fel.
 

Ezek az önvédelmi fegyverek egy kis sűrűségű, nagy átmérőjű elasztikus lövedék segítségével állítják meg a támadót: működési elvük lényege, hogy a nagy sebességgel becsapódó lövedék nem hatol be a testbe, hanem átadja a teljes energiáját a testfelületnek, és éles fájdalmat okoz. Egyszerűbben fogalmazva: akit meglőnek vele, az egy nagyon erős ütést fog érezni, ami megállítja, vagy lelassítja. Két-három méter távolságból nagyon hatásos eszköz, amit az alábbi videó is bizonyít, amelyben egy férfi önként vállalja, hogy rálőjjenek gumilövedékkel. Annyit elárulunk, hogy végül nem sikerül talpon maradnia.
 

Magyarországon egybeszerelt lőszert tüzelő gumilövedékes lőfegyvert nem lehet vásárolni és tartani. Ugyanakkor mégis van arra lehetőség, hogy bárki gumilövedékes revolvert vásároljon - éppen ezért ezeket joghézag-fegyvereknek is hívják. Kétféle megoldás létezik:

Muzeális elöltöltő fegyvereket bárki tarthat engedély nélkül. A muzeális-gumilövedékes fegyverek ezek működési elvére építenek: ilyenkor hátulról riasztólőszert, elölről pedig gumilövedéket tesznek a csőbe. Elsütéskor a riasztólőszer nagy nyomása miatt a gumilövedék elhagyja a csövet, működésüket tekintve tehát az ilyen eszközök tökéletesen reprodukálják a gumilövedékes kézifegyverek működését. Jogi státuszukat tekintve azonban mégsem minősülnek annak.

Aztán ott vannak még a gázpisztolyok. Gáz-riasztófegyver ma mindenféle engedély nélkül vásárolható, tartható és birtokolható Magyarországon. Ezek nagy része pedig alkalmas arra, hogy gumilövedéket lőjjön ki. Ezeket úgy is árusítják, mint gumizható gázpisztolyokat.

Ez azt jelenti, hogy utólag bárki helyezhet a csőbe vagy forgódobba gumilövedéket, akár saját készítésűt is - a lényeg, hogy a dob űrméretét lényegesen meghaladó gumitömb kerüljön bele, ami aztán a gáznyomás hatására kiröpül. A fegyverekben található akasztók csak a szilárd, kemény anyagok kilövését akadályozzák meg (pontosabban ilyen helyzetben a fegyver akár fel is robbanhat), kis sűrűségű gumi használata mellett azonban az eszköz minden további nélkül elsüthető.Bokros szerint az adott esetben is csak a fenti kategóriák egyikéről lehet szó.

Ugyanakkor bármi is az igazság, az biztos, hogy a fegyvert használó személynek engedéllyel kellett volna rendelkeznie, hogy közterületen viselje és használja a fegyverét, de gumilövedéket akkor sem lőhetett volna ki vele.

Bár a jogos védelem kereteit a kormányzat két éve kitágította, így bizonyos feltételek teljesülése mellett (például éjszaka, felfegyverkezve vagy csoportosan elkövetett támadás esetén) nincs korlátja az önvédelmi fegyverhasználatnak amíg otthonvédelemről van szó, közterületen már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az otthonán kívül ugyanis mindenki csak engedély birtokában használhat gázpisztolyt.

Hogy a VII. kerületi verekedés résztvevőinek volt-e engedélye, egyelőre rejtély. Ugyanakkor ebben az esetben ez igazából mindegy is: ha volt engedélyük a fegyver közterületen való viselésére, ha nem, gumilövedékkel semmiképp nem szabadott volna elsütniük. A Budapesti Rendőrfőkapitányság ma körözést adott ki az eset kapcsán: csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és súlyostesti sértés gyanúja miatt keresik a képen látható személyeket. Egyikük kezében jól látható a gumilövedékes revolver is.

Bokros szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy a csoport tagjai támadtak és jogtalanul, engedély nélkül használtak lőfegyvert, akkor az akár többéves letöltendő börtönbüntetést is vonhat maga után.

Legnézettebb videók