Műsorújság
RTL Most

Hivatalos! Egészségtelen munkába állni 9 óra előtt!

Senki nem szeret hajnalok hajnalán munkába állni. Most viszont már bizonyított, hogy ezzel nem csak kényelmünknek, hanem testünknek is ártunk. Reggel kilenc óra előtt elkezdeni dolgozni ugyanis egészségtelen. Érveljen legközelebb ezzel főnökénél, ha később ér be munkahelyére. 
Eddig is tudtuk, éreztük, de mostanra bizonyítottá és bizonyosság is vált. Az Oxfordi Egyetem egyik oktatójának kutatásai szerint ugyanis a 9-től 17-ig tartó munkaidő egészségtelen. Egyszerűen azért, mert nincs összhangban testünk biológiai órájának működésével.

„A manapság elterjedt munkaidő csupán egy társadalmi jelenség. Mindenkinek csak 10 órakor kellene kezdenie minden nap” – állítja Dr. Paul Kelley. Szerinte nem kell azon csodálkoznia a munkáltatóknak, hogy beosztottjaik kialvatlanok, hiszen senki nem tud változtatni azokon a biológiai tényezőkön, amik alapvető életritmusunkat határozzák meg. 55 év alatt 9 óra előtt munkába állni egyenesen egészségtelen.

Kelley úgy gondolja, az lenne a legjobb megoldás, ha a munkaidőt és az iskolakezdést is a biológiai óránkhoz igazítanánk. Az ugyanis, hogy diákok átlagosan két órával kevesebbet alszanak minden nap, mint amire igényük lenne, a tanulmányi eredmény romlását is okozhatja. Szerinte ha megfogadnák tanácsait, az érdemjegyek átlagosan 10%-kal javulnának.Azt tanácsolja, hogy 16 éveseknek 10-kor, a 18 éveseknek 11-kor kezdődjön a tanítás. Tinédzser korban ugyanis még jobban megnő az alvásigény.

Egy átlagos felnőttnek egyébként napi 7-9 órányi alvásra van szüksége, de a legtöbben ezt nem tehetik meg. Ha 6 óránál kevesebbet alszunk, azzal már árthatunk az egészségünknek is. A kialvatlanság pedig rontja a hosszú távú memóriát, mentális problémákat, magas vérnyomást okozhat, sőt, a csontoknak sem tesz jót.

(Forrás: dailymail.co.uk)

Legnézettebb videók