KERESÉS search-close

Hetven év után is elítélik a háborús bűnösöket

szerző:
2015.09.22. 17:28

Hetven éve ért véget a második világháború. Kevesen élnek már a tanúk közül, de még most is akadnak olyanok, akikről tudható, hogy nem csak elszenvedői, hanem elkövetői voltak az akkori bűnöknek, és mivel a háborús bűncselekmények nem évülnek el, most is perbe foghatók. Az ilyen ügyek rendszerint nagy vitákat kavarnak. Az egykori kommunista belügyminiszter, a most 94 éves Biszku Béla is hasonló okból, az 1956-os forradalom leverése utáni sortüzek elrendelésének ügyében játszott szerepe miatt állt néhány éve bíróság elé. A viták rendszerint ugyanarról szólnak: miképp bizonyíthatóak a hetven évvel ezelőtt történtek, és hogy mi értelme van vegzálni elesett, életük végén járó aggokat. A másik oldal szerint nem számít a kor: a meggyilkoltak emlékét épp azzal sároznánk be, ha nem mutatnánk rá a bűnösökre, legyenek akármilyen idősek.

Hetven év után is elítélik a háborús bűnösöket
Biszkut egy éve első fokon öt és fél év szabadságvesztésre ítélte  a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. A volt belügyminiszter ellen még 2012 szeptemberében indított büntetőeljárást az ügyészség azután, hogy Novák Tamás és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmet készített az egykori kommunista vezetőről, Bűn és büntetlenség címmel. A januárban kezdődött másodfokú perben az ügyész életfogytig tartó fegyházért fellebbezett, Biszku ügyvédjének viszont sikerült új eljárást kiharcolnia, aminek időpontja október 2-án lesz.

Hetven év után is elítélik a háborús bűnösöket


Egy 91 éves német asszonyt most azzal vádolnak, hogy közreműködött 260 ezer zsidó megölésében a második világháborúban. Auschwitzban az SS asszisztensként feladata az volt, hogy a rádiót kezelje.


Hetven év után is elítélik a háborús bűnösöket

A vád szerint 1944 áprilisától júniusáig részt vett a tábor működtetésében. Mindezért a kiskorúak bírósága előtt kell felelnie, hiszen ekkor nem volt még 21 éves sem.Hetven év után is elítélik a háborús bűnösöket

(rt.com)

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való