Műsorújság
RTL Most

Hetven év után is elítélik a háborús bűnösöket

Hetven éve ért véget a második világháború. Kevesen élnek már a tanúk közül, de még most is akadnak olyanok, akikről tudható, hogy nem csak elszenvedői, hanem elkövetői voltak az akkori bűnöknek, és mivel a háborús bűncselekmények nem évülnek el, most is perbe foghatók. Az ilyen ügyek rendszerint nagy vitákat kavarnak. Az egykori kommunista belügyminiszter, a most 94 éves Biszku Béla is hasonló okból, az 1956-os forradalom leverése utáni sortüzek elrendelésének ügyében játszott szerepe miatt állt néhány éve bíróság elé. A viták rendszerint ugyanarról szólnak: miképp bizonyíthatóak a hetven évvel ezelőtt történtek, és hogy mi értelme van vegzálni elesett, életük végén járó aggokat. A másik oldal szerint nem számít a kor: a meggyilkoltak emlékét épp azzal sároznánk be, ha nem mutatnánk rá a bűnösökre, legyenek akármilyen idősek.

Biszkut egy éve első fokon öt és fél év szabadságvesztésre ítélte  a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. A volt belügyminiszter ellen még 2012 szeptemberében indított büntetőeljárást az ügyészség azután, hogy Novák Tamás és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmet készített az egykori kommunista vezetőről, Bűn és büntetlenség címmel. A januárban kezdődött másodfokú perben az ügyész életfogytig tartó fegyházért fellebbezett, Biszku ügyvédjének viszont sikerült új eljárást kiharcolnia, aminek időpontja október 2-án lesz.
Egy 91 éves német asszonyt most azzal vádolnak, hogy közreműködött 260 ezer zsidó megölésében a második világháborúban. Auschwitzban az SS asszisztensként feladata az volt, hogy a rádiót kezelje.
A vád szerint 1944 áprilisától júniusáig részt vett a tábor működtetésében. Mindezért a kiskorúak bírósága előtt kell felelnie, hiszen ekkor nem volt még 21 éves sem.(rt.com)

Legnézettebb videók