Műsorújság
RTL Most

BRÉKING! Putyin zöld utat kapott az orosz parlamenttől, és beveti hadseregét Szíriában!

Oroszország most már hivatalosan is beszállt a szíriai háborúba.2011. március 15-én robbant ki a szíriai polgárháború. A lázadók Bassar el-Aszad elnök diktatórikus rezsimje ellen léptek fel, a háború azóta is tart a kormányhű erők, és a néha egymással is háborúzó felkelőcsoportok között. Menet közben Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Iszlám Állam is bekapcsolódott a harcokba. Az eredmény: Szíria mára egyetlen romhalmaz, népe menekülőben. Bár Budapest és Damaszkusz  közel 3000 kilométerre vannak egymástól, a harcok következményeivel nekünk, magyaroknak is számolnunk kell.

Oroszország és Amerika korábban eltérő állásponton voltak a szír válság megoldását illetően: míg Oroszország támogatta Bassár El-Aszadot és kormányát, addig az Egyesült Államok szerint az elnök lemondása elengedhetetlen feltétele a helyzet rendezésének. 

Az utóbbi napokban az amerikaiak véleménye változni látszik, támogatásukkal ugyanis terrormentes övezetet alakítanak ki Törökország déli határánál. Továbbá az amerikai és az orosz hadsereg között közvetlen kommunikációs kapcsolatot hoztak létre, hogy elkerüljék a Szíria fölött repülő harci repülőik közti esetleges incidenseket.

A tegnapi ENSZ-közgyűlésen pedig Moszkva és Washington szabad kezet adott egymásnak, hogy ki-ki a saját elképzelései szerint oldja meg a szíriai helyzetet.

Ahogyan azt korábban megírtuk, szeptember közepén a szír hadsereg már kapott segítséget Oroszországtól, hogy kiszorítsa Palmüra városából az ISIS-t. Akkor fegyvereket és harci eszközöket, most viszont tényleges katonai segítséget is kaphatnak.

Friss hír ugyanis, hogy az orosz parlament egyhangúlag jóváhagyta, hogy Putyin bevesse az orosz hadsereget Szíriában, így a szíriai elnök, Aszad mellett harcoljon az ISIS ellen.

A második világháború óta nem volt példa ilyen szoros amerikai-orosz katonai együttműködésre.

További részletek a 18 órakor kezdődő RTL Híradóban.

(Kép: rt.com)

Legnézettebb videók