KERESÉS search-close

A szír hadsereg orosz gépekkel bombázza az ISIS által megszállt Palmürát

szerző:
2015.09.19. 16:17
Minden eddiginél keményebb légicsapásokat mért az Iszlám Állam palmürai hadállásaira Bassár El-Aszad serege. Megfigyelők szerint eddig legalább 26 halottja van a bombázásoknak.
A szír hadsereg orosz gépekkel bombázza az ISIS által megszállt Palmürát
Az ISIS idén májusban foglalta el a Szíria szívében fekvő Palmürát, ahol azóta elképesztő pusztítást vittek véghez: több felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékhelyet, templomot és tornyot semmisítettek meg. Egy világhírű régészprofesszort, aki a régiségeket igyekezett védeni, egy köztéren fejeztek le elrettentésül. Irina Bokova, az UNESCO igazgatója egyenesen háborús bűnnek nevezte a város értékeinek elpusztítását.

A szír hadsereg orosz gépekkel bombázza az ISIS által megszállt Palmürát
Az ISIS felrobbant egy templomot Palmürában.

A szír hadsereg minden erejével igyekszik kiszorítani a városból az Iszlám Állam fegyvereseit, ehhez pedig támogatást is kapnak: a Reutersnek nyilatkozó szír katonai források megerősítették, hogy az eddigieknél jóval hatékonyabb és pontosabb csapásmérő eszközeiket szövetségesüktől, Oroszországtól kapták.

Nem csak Palmürát érték légicsapások pénteken: az egyik iszlamista felkelőket tömörítő ernyőszervezet, a Hódítás Hadserege központjának tartott Idleb városában legalább 17 halottja van a bombázásoknak. Ugyanitt néhány napja 56 hadifogolyként tartott katonával végeztek a lázadók, miután szeptember 9-én sikeresen elfoglaltak egy légibázist.

Korábban pedig már az Iszlám Állam fővárosát, Rakkát is megtámadták a szír hadsereg vadászgépei.

Az Egyesült Államok szerint egyre jelentősebb Oroszország jelenléte a térségben. Több, mint egy év után először pénteken beszélt egymással telefonon az USA és Oroszország védelmi minisztere.

A két nagyhatalom eltérő állásponton van a szír válság megoldását illetően: míg Oroszország támogatja Bassár El-Aszadot és kormányát, addig az Egyesült Államok szerint az elnök lemondása elengedhetetlen feltétele a helyzet rendezésének. 
 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való