Műsorújság
RTL Most

A kamu-Google-oldal a menekültek kedvéért veri át az internetezőket

Az átverés és a jó ügy ritkán férnek meg egymás mellett, azonban egy holland PR-ügynökségnek mégis sikerült egyesítenie a két látszólag összeférhetetlen fogalmat. Az általuk létrehozott Betagoogle.com nevű oldal első ránézésre úgy tesz, mintha a Google-nek a jól ismert fordító és a térképkereső mellett volna jövendőmondó szolgáltatása is, azonban jóval többről van szó egyszerű jóslásnál.
Ha beütjük a böngészőbe a Betagoogle.com-ot, olyan oldalon találjuk magunkat, ami ugyanúgy néz ki, mint egy szoksásos Google-kereső:(Forrás: Betagoogle.com)

Azonban ha elkezdjük beütni, hogy mik lesznek a jövő heti lottószámok vagy mikor léptetnek végre elő, rögtön kiderül, hogy nem jövendőmondóval van dolgunk. Helyette az alábbi kérdéseket ajánlja fel a rendszer:

"Hol találok biztonságos helyet?"
"Együtt lesz még valaha a családom?"
"Befejezi az emberiség valaha is a háborúzást?"
"Létezik olyan hely, ahol elfogadnak?"
"Létezik olyan hely, ahol biztos jövő teremthetek a gyermekeimnek?"

Többek között ezek a kérdések járnak azoknak a menekülteknek a fejében, akik eredeti hazájuktól és sokszor családjuktól távol próbálják meg felépíteni a jövőjüket a világ másik felén, abban a reményben, hogy végre fenyegetés és erőszak nélkül élhetnek.

Az oldal célja, hogy felhívja a figyelmet a menekültek nehéz helyzetére, és segítségre buzdítson mindenkit, akinek módjában áll tenni valamit azért, hogy megkönnyítse embertársai életét.

"Természetesen nem tudjuk megmondani a jövőt.
Azonban mintegy 60 millió menekült kérdezi meg magától nap mint nap: van-e egyáltalán jövőm? Ezért egy ál-Google-oldal segítségével vontuk magunkra a figyelmed, mert ha ide látogattál, érdekel a saját sorsod. Kérlek, most pár percig gondolj bele abba is, milyen jövő vár a menekültekre!
Ezzel a projekttel szeretnénk felhívni a figyelmet. Jól szervezett összefogásra van szükség a politikai szintjén is annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a problémát. Kérlek, szánj ránk egy keveset az idődből, a pénzedből vagy a szeretetedből, és oszd meg a világgal!"


Az oldalon tájékozódhatunk a menekeülthelyzetről és adományokat is küldhetünk vagy felkereshetjük az ENSZ menekültügyi hivatalának website-ját.

Jort Boot, a kampány vezetője szerint a projekt rendkívül sikeresen működik világszerte:

"Nagyon boldoggá tesz, hogy az emberek érdeklődnek a probléma iránt, és hajlandóak foglalkozni vele."

A "hamis" Betagoogle mellett valódi Google is kampányol ezügyben, az oda érkező adományokból már több, mint 10 millió dollárnak megfelelő pénzösszeg gyűlt össze.

Ha ideje és lehetőségei engedik, segítsen Ön is a menekülteknek!

(Forrás: dailydot.com)

Legnézettebb videók