KERESÉS search-close

A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

szerző:
2015.09.18. 17:44

Magyarlakta településeken haladnak át a menekültek a magyar-horvát határ mentén. A helyiek segítenek nekik, ahogy tudnak, a horvát rendőrök azonban állítólag sokszor szándékosan félretájékoztatták őket és eredeti céljuk, Szlovénia helyett Magyarország felé irányították őket.

A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

Batina, Vörösmart, Csúza, Hercegszőlős, Pélmonostor mind-mind magyarlakta települések, amiket csütörtökön elért a menekülthullám. Rengeteg menekült érkezett a horvátországi falvakba.


Számos magyar lakos élelmiszerrel, takaróval, sátorral segít nekik, de Magyarországról, többek közt Bajáról és a fővárosból is folyamatosan érkeznek élelmiszeradományok.


A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

Vörösmarton arra is felkészültek, hogy ha még többen érkeznek a szerb határ felől, kinyitják a helyi tornatermet.


Voltak, akik internet-hozzáférést is biztosítottak, így néhány menekült kapcsolatba tudott lépni a rokonaival.

Több menekült a helyi templomban imádkozott, újlakon pedig lekváros kenyeret kentek nekik.


A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az alelnöke kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a batinai határátkelőnél tegnap számlálatlanul érkeztek a menekültek, de a magyar falvakon keresztül békés volt a vonulásuk.


„A rendőrség azonban teljesen félretájékoztatta a menekülteket. Magyarország felé irányította őket, mondván, hogy arra van Szlovénia. Mikor rájöttek, hogy ez nem igaz, arra biztatták őket, hogy Magyarország felé menjenek, mivel az csak 15 kilométer, miközben Szlovénia 400, és ott már le vannak zárva a határok” – mondta.


A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek


„Ami a helyiek viszonyulását illeti, volt, aki vizet és élelmet adott a fáradt menekülteknek, akik békésen vonultak. A szánalom és a félelem egyszerre jellemezte a közhangulatot a magyar falvakban. A rendőrség aztán a kései órákra elszállította őket Pélmonostorra, ahol nem volt elég enni és innivaló. Az utcán és a parkokban kellett aludniuk. A rendőri intézkedés rendkívül szervezetlen" – tette hozzá Andócsi.


A horvát miniszterelnök kezdeti magabiztos nyilatkozatai ellenére tehát Horvátország egyáltalán nem volt felkészülve a menekültek érkezésére, szervezetlenség és tanácstalanság volt jellemző a hatóságok intézkedéseire.

A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

Zoran Milanovic ma sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem fogják bevetni a hadsereget a határok védelmére, mert a menekültek nem akarnak Horvátországban maradni, így segítenek nekik Magyarország és Szlovénia felé eljutni. 


Reggeli rádióinterjújában ugyanakkor Orbán Viktor bejelentette, hogy már az éjszaka elkezdődött a horvát határnál az ideiglenes határzár építése.


A tervek szerint 41 kilométer hosszan lesz drótkerítés.

A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

(Képek: Andócsi János – Facebook)

 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való