Külföld

Brutális hőség Brazíliában, a hőérzet kedden 58,5 fokos volt

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 13:57

Az El Nino miatt Brazíliában több hónapja szélsőséges időjárással küzdenek.

Múlt hét vége óta szélsőséges hőhullám sújtja Brazília nagy részét, kedden a hőérzet Rio de Janeiróban elérte az 58,5 Celsius-fokot, a hőmérők 39 Celsius-fokot mutattak – közölte a brazil meteorológiai intézet.

A hatóságok a legmagasabb szintű hőségriadót rendelték el tizenöt délkeleti, középnyugati és északi államban, valamint a fővárosban, Brasíliában is, ahol újabb melegrekord dőlt meg 37,3 Celsius-fokkal. Sao Paulóban hétfőn 37,7 Celsius-fokot mértek, ami a második legmagasabb feljegyzett hőmérséklet a város történetében.  

A előrejelzések szerint a szélsőséges hőhullám – ami az évszakban megszokottnál nagyjából 5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletekkel jár – legalább péntekig tart még.

A kánikula miatt áramfogyasztási rekordok is megdőltek a dél-amerikai országban.

Az El Nino időjárási jelenség következtében Brazíliában több hónapja szélsőséges időjárással küzdenek: komoly aszály sújtja az Amazonas-medence folyóit, míg a déli országrészben heves esőzéssel kísért trópusi viharok tombolnak. A szárazság miatt súlyosbodtak az erdőtüzek a nyugat-brazíliai Pantanal mocsárvidéken.

Nyitókép: Tercio Texeira/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#hőség#brazília#Időjárás

Címlapról ajánljuk