Külföld

Keményen beleállt Orbán Viktorba egy lett politikus

rtl.hurtl.hu

2023. május 21. 7:57

Cinizmusról és az Európai Unióhoz való hozzáállásról beszélt Ivars Ijab.

Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt 500 millió euró folyósítását az Európai Békekeretből, vélhetően azért, mert Ukrajna a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette az OTP Bankot, azzal indokolva a döntést, hogy a pénzintézet fenntartja oroszországi tevékenységét.

Az Index szemlézte a lett Ivars Ijab a Baltijas Balss hírportálnak adott nyilatkozatát, amelyben az Európai Parlament képviselője elmondta: Magyarország az újabb szankciós csomagot is meg fogja vétózni, mert Orbán Viktor azt akarja elérni, hogy az OTP Bank ne kerüljön fel a tiltott pénzintézetek listájára.

Szerinte a magyar miniszterelnök cinikus módon 

egyszerre vezet egy uniós országot, és zsarol egy másikat, ráadásul egy olyan fontos kérdésben, mint Ukrajna támogatása. 

A képviselő szerint ez jól mutatja Orbán Viktor hozzáállását az Európai Unióhoz.

Rámutatott, hogy az uniós törvények nem írják elő a katonai tevékenységek finanszírozását közvetlenül az uniós költségvetésből, így az Európai Békekeret mind az Ukrajnát segítő államokat, mind magát Ukrajnát támogatja. Mivel az eszköz nem része az EU többéves költségvetésének, felhasználásához az összes uniós tagállam hozzájárulása szükséges.

A képviselő a Magyarország számára elkülönített uniós források befagyasztására is kitért. Mint mondta, Magyarországon még mindig nincs rendben a jogállamiság, de ennek ellenére a kormány mindent megtesz, hogy ezt a pénzt valahogyan megkapja. A politikus szerint az unió egyik legnagyobb strukturális problémája az, hogy kevés lehetősége van befolyásolni a demokráciát és a jogállamiságot.

Hozzátette, jelenleg ugyan nincs mód arra, hogy Magyarországot kizárják az unióból, de Brüsszel lépéseket tesz annak érdekében, hogy befolyást szerezzen a tagállamok demokráciájának védelmére. Az egyik ilyen éppen az a mechanizmus, amely az uniós pénzek elosztását a jogállamiság tiszteletben tartásához köti.

Az Európai Parlament ezért most már sokkal jobban odafigyel arra, hogy az államok hogyan költik el az uniós pénzeket, van-e független igazságszolgáltatási rendszerük, és hogy az európai pénzeket nem „baráti” üzletemberekhez és bankokhoz irányítják-e.

Magyarország szereti önelégülten bírálni Brüsszelt, de közben jól tudja, hogy gazdasága és jövője közvetlenül az EU-tól függ

– mondta Ijabs.

A lett politikus szerint észre kell venni, hogy a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin szorosan összedolgozik. Ijabs szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországnak, akárcsak Oroszországnak, „fantomfájdalmai” vannak az elvesztett területek miatt, és Orbán Viktor ezt ki is használja. A magyar miniszterelnök úgy tesz, mintha a magyar érdekeket védené – tette hozzá.

„Pontosan ugyanezt mondja Putyin is, hogy Oroszország külföldön is vigyáz a sajátjaira. Orbán egyértelműen Putyint másolja, arról nem is beszélve, hogy egészen gyakorlatias dolgokat is tesz: a hatalomhoz közel álló üzletembereket termel ki magának, akik a különböző politikai projektekben is támogatják. A kormány rengeteg pénzt fektet a médiába is, amely csak egy »helyes« irányvonalat képvisel. Csak Orbánnak nincs meg az a szabadsága, ami Putyinnak igen: hogy megvalósítsa az álmait” – idézte a politikust az Index.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#ivars ijab#orbán viktor#OTP Bank#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk