Külföld

Vlagyimir Putyinhoz fordultak az orosz katonák, mert elegük van az öngyilkos küldetésekből

rtl.hurtl.hu

2023. április 22. 6:51

Meglepte az ukránokat is, hogy Bahmutban fedezék nélkül tör előre az orosz gyalogság, semmit sem számít az emberélet. 

Mindenféle fedezék nélkül jöttek felénk az orosz katonák. Ha lelőttük az egyik osztagot, jött a következő 

– mondta egy ukrán katona a BBC-nek az oroszok Bahmutban alkalmazott taktikájáról. Állítása szerint ebben a városban egészen mást tapasztaltak, mint a korábbi harctereken, itt ugyanis az orosz haderő tagjait ezerszám küldték a halálba.

A portál beszámolt annak az ukrán katonának az esetéről, aki főhadnagyként az utolsó harcképes ember volt az osztagból. Körülötte halottak és sérültek voltak, így már ő állt a géppuska mögé, hogy időt nyerjen, amíg kimenekítik a társait. Egyértelmű volt, hogy nem bírja tartani sokáig a pozíciót, az orosz gyalogság ugyanis folyamatosan haladt felé, és azzal sem törődtek, hogy miután az oroszoknak semmiféle menedékük sem volt, rengeteg embert megölt a géppuskával. 

A túlerő azonban végül győzött, így a főhadnagy is meghalt a harcokban – írta a BBC, amely szerint Bahmutnál szinte semmit sem számít az orosz katonaélet. 

Van, aki öngyilkos osztagnak hívja a főként újoncokból álló csapatokat, mások ágyútöltelékeknek. 

A taktika óriási veszteségekkel jár, a várost azonban lassan teljesen beveszik az oroszok. 

A közelmúltban számos videó jelent meg, amelyeken az újonnan mozgósított orosz katonák Vlagyimir Putyin elnökhöz és a hatóságokhoz fordultak, hogy hagyják abba az újoncok által illegálisnak tartott parancsok osztogatását, valamint követelték, hogy ne küldjék őket a halálba.

A múlt hónapban mozgósított belgorodi katonák például arról beszéltek egy videóban, hogy megfelelő kiképzés nélkül küldték őket harcolni. Miután súlyos veszteségeket szenvedtek el, azt mondták, nem hajlandók végrehajtani a parancsokat.

Erre azonban nem sok esélyük lesz, azokat ugyanis, akik megpróbálnak a harctéren visszavonulni, a sajátjaik lövik le. 

Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#katonaság#harc

Címlapról ajánljuk