Külföld

Finnország nekilátott a kerítésépítésnek az orosz határon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 14. 19:33

Alig két héttel azután, hogy a NATO teljes jogú tagja lett, a skandináv ország megkezdte az 1300 kilométeres határszakasz kritikus részeinek megerősítését.

Finnország pénteken építeni kezdte az első kerítésszakaszt Oroszországgal közös határán, írja a Reuters. A lépésre kevesebb mint két héttel azután került sor, hogy a skandináv ország csatlakozott az észak-atlanti katonai szövetséghez, a NATO-hoz.

Finnországnak 1300 kilométernyi közös határa van Oroszországgal. Az acélhálóból készülő finn kerítés a tervek szerint 2026 végéig mintegy 200 kilométer hosszan nyújtózik majd a határ legkritikusabb részein.

A kerítés fő feladata nem egy esetleges orosz katonai invázió megállítása, hanem egy Moszkva által gerjesztett migrációs hullám feltartóztatása. Hasonlóra volt már példa a térségben 2021 telén, amikor Fehéroroszországból közel-keleti menekülteket próbáltak nagy tömegben Lengyelországba átnyomni, ami humanitárius és politikai válsághoz vezetett.

A kerítést megfigyelő berendezéssekkel szerelik fel. Az új határvédelmi rendszert olyan területeken építik ki, amelyek járművekkel megközelíthetők, és ahol nagymértékű illegális bevándorlás valószínűsíthető.

A finn-orosz határ eddig csak egy vonal volt a területet borító hatalmas erdőkben, amit legtöbb helyen csak egy alacsony drótkerítés jelölt. Az új kerítés 3 méter magas lesz borotvadróttal felszerelve, a becslések szerint 380 millió euróba kerül.

A 2022. februári ukrajnai inváziót követően Lengyelország és a balti államok is kerítésépítésbe kezdtek Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon.

Nyitókép: Mika Rytkonen határőrezredes a kerítéssel kapcsolatban rendezett sajtótájékoztatón – Fotó: Jakob Johannsen/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#finnország#nato#oroszország#kerítés#határ#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk