Külföld

Rejtett kamerák, szabotázsakciók: Oroszországnak dolgozó kémeket fogtak Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 8:25

A külföldi állampolgárok kamerákat telepítettek az Ukrajnának szánt segélyek szállításának nyomon követésére.

Lengyelországban letartóztatták külföldi állampolgárok egy csoportját Oroszországnak való kémkedés gyanújával – tudta meg lengyel kormányzati forrásokból a BBC.

A lengyel RMF FM rádió arról számolt be, hogy a biztonsági erők felszámoltak egy Oroszországnak dolgozó kémhálózatot. Hat embert azzal gyanúsítanak, hogy rejtett kamerákat helyeztek el, hogy megfigyeljék azokat a közlekedési útvonalakat, amelyeken segélyeket juttatnak el Ukrajnába. Szabotázsakciókat is terveztek.

A rádióállomás szerint Lengyelország kárpátaljai vajdaságában vasúti csomópontoknál és fontos közlekedési útvonalaknál több tucatnyi kamerát helyeztek el, de találtak megfigyelő eszközöket annál a regionális repülőtérnél is, ahol az Ukrajnába szánt katonai és humanitárius segélyek nemzetközi logisztikai bázisát alakították ki.

A reptéren gyakran fordulnak meg amerikai és európai katonai és teherszállító repülőgépek, és olyannyira kiemelt fontosságúnak számít, hogy az Egyesült Államok Patriot rakétarendszert vezényelt ki a védelmére. Joe Biden amerikai elnök is itt szállt le, amikor Kijevbe tett látogatást.

A lengyel hatóságok megerősítették a kiemelt infrastruktúra védelmét. Várhatóan a lengyel belügyminiszter is megszólal az ügyben.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#lengyelország#kémkedés#oroszország#szabotázs#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk