Külföld

Több ezer orosz harcol Ukrajnában az oroszok és Putyin ellen egy „új Oroszországért”

rtl.hurtl.hu

2023. február 19. 8:10

Nehezen tudják otthon maradt családtagjaiknak megmagyarázni a döntésüket azok az oroszok, akik Ukrajnában harcolnak, csak éppen nem az ukránok, hanem a megszálló orosz hadsereg ellen. Vannak köztük olyanok, akik a háború megindítása előtt már Ukrajnában éltek, és feladatuknak érezték, hogy megvédjék a hazát, ami befogadta őket. Mások pedig nem sokkal a harcok kezdete után dezertáltak. A céljuk közös: egy szabad és Putyintól mentes Oroszországot akarnak, ehhez viszont szerintük vereséget kell szenvedniük Ukrajnában. 

Egy igazi orosz nem vesz részt ilyen támadó háborúban, nem erőszakol vagy öl meg nőket, gyerekeket és idős embereket – mondta a New York Times-nak a Cézár hívójelű orosz katona, aki a nyáron Ukrajnába ment Szentpétervárról, hogy Ukrajnáért harcoljon.

„Cézár” csak egy azok közül az oroszok közül, akik beálltak az ukránok közé harcolni. Többféle okból fogtak fegyvert Oroszország ellen: az invázió miatti erkölcsi felháborodásból, vagy hogy megvédjék fogadott hazájukat, Ukrajnát, vagy a Vlagyimir Putyin iránti zsigeri gyűlölet miatt.

Az egységük, a Szabad Oroszország Légió kevés figyelmet kapott eddig a háború alatt, ami nem túl meglepő, próbálják védeni a családjukat az orosz megtorlástól. Emellett az ukrán hadseregben vonakodnak kiemelni azoknak a katonáknak az erőfeszítéseit, akiknek a hazája annyi kárt okozott Ukrajnának.

Oroszok tényleg Ukrajnáért

A motivációk többfélék. Néhány orosz katona arról beszélt, hogy az invázió kezdetén már Ukrajnában éltek és kötelességüknek érezték, hogy megvédjék fogadott hazájukat. Mások – gyakran bármilyen katonai tapasztalat nélkül – a háború kitörése után mentek át Oroszországból Ukrajnába, mert úgy érezték, a Kreml által indított háború mélységesen igazságtalan.

„Nem azért jöttünk ide, hogy bármit is bizonyítsunk” – mondta egy Zaza hívójelű katona, majd hozzátette: 

Azért jöttünk ide, hogy segítsünk kiverni innen az orosz csapatokat és ezzel elősegítsük Oroszország putyinmentesítését.


Zaza egyébként egyetemista volt a háború kitörésekor, de akadt vele egy komoly probléma: nem tudta befogni a száját. Az interneten tett háborúellenes bejegyzései miatt bajba került. Először az egyetem vezetése szállt rá, majd a rendőrség. Amikor ősszel az orosz biztonsági szolgálat emberei megjelentek az ajtajánál, a távozás mellett döntött. Átsétált a határon és jelentkezett a légióba.

A szabad Oroszországért harcolnak Ukrajnában

A Szabad Oroszország Légió 2022 márciusában alakult meg. A Szabad Európa ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, az első tagjaik olyan katonák voltak, akik nem sokkal azután dezertáltak az orosz hadseregből, hogy Moszkva február 24-én megindította az inváziót. Kiáltványukban úgy jellemzik magukat, mint „Oroszország szabad polgárai, akik felelősséget vállalnak magukért, és harcolnak egy új Oroszországért”.

A háború kezdetén az ukrán törvények nem adtak arra lehetőséget, hogy orosz állampolgárok belépjenek a hadseregbe. Augusztusig tartott, amíg véglegesítették azt a jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy a légió legálisan csatlakozhasson a harcokhoz – mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat szóvivője. „Minden légionárius azzal a vággyal érkezett, hogy megállítsa Putyin hordáját és felszabadítsa Oroszországot a diktatúrától” – mondta Juszov.

Az titok, hogy mennyien harcolnak a légióban, korábban a sajtóban 4 ezer főt is említettek már. Cézár a légió „második zászlóaljához” csatlakozott, és ukrán források szerint most a harmadik és negyedik zászlóaljat alakítják ki. A létszámok országonként eltérőek, de egy zászlóalj gyakran több száz, de akár 1000 katonából is állhat.

Nem egyszerű a légióhoz csatlakozni, alapos ellenőrzésen kell átesniük, amibe egy poligráfos vizsgálat is beletartozik. Az elővigyázatosság érthető, előfordult, hogy orosz kémek akartak csatlakozni hozzájuk.


A katonák elmondták, hogy nehezen tudták megmagyarázni döntésüket a családjuknak. Az orosz csapatok által elkövetett atrocitásokról szóló jelentéseket – még a bucsai mészárlást is – külföldi propagandának tartják az otthoniak.

Egy 32 éves, Miami hívójelű katona arról beszélt, a szülei arra biztatták, hogy az orosz oldalon harcoljon. „Azt sulykolják nekik, hogy itt rossz emberek élnek. Nem hiszik el, hogy a világ második legnagyobb hadserege képes rendes embereket ölni” – mondta.

A lap szerint  a légióból több százan most a kelet-ukrajnai Bahmut környékén harcolnak, igaz, ukrán tisztek felügyelik őket. Tartják a frontot, de néhányan már azon gondolkodnak, mi lesz a háború után.  „Az én feladatom nem csak az ukránok védelme” – mondta Cézár.

Ha egész Ukrajna felszabadul és életben maradok, akkor feltétlenül tovább fogok harcolni, hogy megdöntsem a Putyin-rezsimet

 – jelentette ki.

Cézár, egyébként úgy gondolja, hogy nem a honfitársai, hanem gazemberek és gyilkosok ellen harcol, olyanokat öl, akiknek nincs nemzetisége.

„Itt ülök önök előtt, egy olyan orosz ember, akiről Tolsztoj és Dosztojevszkij írt” – mondta. „Ilyen ember vagyok. Ők viszont nem, ők nem oroszok" – tette hozzá.

Nyitókép: Ukrán katona lőállásban a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 9-én. Fotó: MTI/EPA/Vaszilij Zlobszkij

#Külföld#oroszország#ukrajna#Szabad Oroszország Légió#orosz-ukrán háború#ma

Címlapról ajánljuk