Brit-ukrán közös nyilatkozat: Ukrajnának joga van a NATO-csatlakozáshozUkrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában, amely határozottan elveti Oroszország igényét befolyási övezet kialakítására, és elítéli azokat az orosz kísérleteket is, amelyek célja a határok erőszakos megváltoztatása.
Külföld

Brit-ukrán közös nyilatkozat: Ukrajnának joga van a NATO-csatlakozáshoz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 8. 20:18

Ukrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában, amely határozottan elveti Oroszország igényét befolyási övezet kialakítására, és elítéli azokat az orosz kísérleteket is, amelyek célja a határok erőszakos megváltoztatása.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt Rishi Sunak miniszterelnök és III. Károly király is: 


Rishi Sunak és Volodimir Zelenszkij szerda este meglátogatott egy délnyugat-angliai támaszpontot, ahol ukrán katonák kiképzése folyik.

Az ukrán elnök hivatalos programja után, szerda este közös brit-ukrán közleményt adtak ki, amelyben London megerősítette elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és elismert határain belüli területi sérthetetlensége mellett.

A kommüniké szerint Ukrajnának joga van arra, hogy törekedjen saját biztonsági megállapodások megkötésére, és ebbe beletartozik a jövőbeni NATO-tagság is.

A közös közlemény leszögezi: Nagy-Britannia és Ukrajna határozottan elveti Oroszország igényét befolyási övezet kialakítására, és azokat az orosz kísérleteket is, amelyek célja a határok erőszakos megváltoztatása.

A közlemény szerint Nagy-Britannia és Ukrajna egy olyan ukrán hadsereget épít együtt, amely képes az ország megvédésére és a támadások elrettentésére. Nagy-Britannia az idén legalább kétszer annyi ukrán katonának nyújt kiképzést, mint tavaly, és legalább 2,3 milliárd font (csaknem 1010 milliárd forint) értékben nyújt katonai támogatást Ukrajnának, beleértve a magasabb fejlettségi szintű eszközöket.

Ukrajna harci repülőket kér

Volodimir Zelenszkij a brit parlament két kamarájának tagjai és a brit kormány képviselői előtt tartott szerdai beszédében arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

Az ukrán elnök egyértelmű utalást tett arra, hogy Nagy-Britanniától is szeretne katonai repülőgépeket kapni. „Azzal távozom a parlamentből, hogy előre is köszönöm az ütőképes angol repülőgépeket” – fogalmazott hangos ovációval fogadott beszédében Zelenszkij.

Brit-ukrán közös nyilatkozat: Ukrajnának joga van a NATO-csatlakozáshoz
Rishi Sunak brit miniszterelnök (jobbra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Challenger 2 harckocsi előtt a lulworthi katonai kiképző központban, 2023. február 8-án – Fotó: Hollie Adams / Bloomberg/EPA/MTI

A Downing Street szóvivője az ukrán elnök szerdai beszédére reagálva hangsúlyozta, hogy a harci repülőgépek nagyon bonyolult katonai felszerelések, és a brit katonai pilóták kiképzése is öt évet vesz igénybe. A londoni kormányfői hivatal már a múlt héten is úgy nyilatkozott, hogy a kiképzési idő hossza miatt „nem lenne praktikus” harci repülőgépek szállítása Ukrajnának.

Szerdai nyilatkozatában a Downing Street szóvivője elmondta: Rishi Sunak miniszterelnök megbízta Ben Wallace védelmi minisztert annak megvizsgálásával, hogy Nagy-Britannia milyen repülőgépeket tudna átadni Ukrajnának. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

London a Downing Street szerdai beszámolója szerint azt felajánlotta Zelenszkijnek, hogy az ukrán katonáknak tartott kiképzési program hosszabb távra szóló részeként NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt képzést ukrán pilótáknak.

Oroszország londoni nagykövetsége szerda esti közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Nagy-Britannia harci repülőgépeket szállít Ukrajnának, annak „politikai és katonai következményei lennének Európában és az egész világon”. (MTI)

Nyitókép: Peter Nicholls / Reuters/AP/MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#egyesült királyság#ukrajna#nato#nato-tagság

Címlapról ajánljuk