Külföld

Orbán király birodalmát hozza címoldalon a svájci lap

rtl.hurtl.hu

2023. február 4. 12:41

„Orbán király birodalma” címmel közölt terjedelmes riportot Felcsútról és a Magyarországnak járó uniós forrásokról a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ), szemlénk írásakor ez a vezető anyag a portálon. A cikk középpontjában a felcsúti kisvasút áll, az Orbán-rendszer egészének szimbólumaként. A keskeny nyomtávú vasútvonal régen Székesfehérvárig vezetett, de 1980-ban bezárták, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt viszont újranyitották egy 6 kilométeres szakaszát, ami a kritikusok szerint valójában a semmibe vezet.

A NZZ szerzője megjegyzi, hogy Brüsszelből évente 2,5-5 milliárd eurót utalnak át Magyarországnak, ami a GDP körülbelül 3 százaléka, a költségvetési kiadásoknak pedig mintegy 6-7 százaléka. Csak ezek az uniós transzferek tudták fenntartani a gazdasági növekedést, ezek nélkül az összeomlás elkerülhetetlen lett volna. Jelenleg sem túl rózsás a helyzet, hiszen az infláció csaknem 25 százalékos, ami a legmagasabb az EU-ban.

Az Orbán-kormány és az EU közti bizalmatlanság – ami mára a források felfüggesztéséhez vezetett – az NZZ szerint tulajdonképpen a kisvasúttal kezdődött. Egy magyar ellenzéki EP-képviselő tett feljelentést miatta, mire vizsgálatot indított az OLAF, illetve egy delegáció is járt Felcsúton, kifejezetten azért, hogy megnézzék ezt a 2 millió euróval megtámogatott turisztikai projektet. Az eredetileg prognosztizált napi 2500-7000 utasnak természetesen nyomát sem találták.

A hosszú cikk részletesen bemutatja a felcsúti Orbán birodalmat, és elmagyarázza a svájci olvasóknak a rendszer eredetét, bemutatja a magyar politika számos szereplőjét, illetve az erősen torzul nyilvánosságot. A szerző egy Puskás Ferencnek tulajdonított mondással zárja a cikket: „A pénz mindent tönkretesz” – mondta állítólag a legenda, amikor hosszú idő után hazatért – „A magyar futball halott, mert mindenki csak a pénzre hajtott.” A demokrácia hasonló sorsra juthat – írja a svájci újságíró.

Az RTL Híradó Felcsúton készült riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Puskás Akadémia - Budapest Honvéd mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2016. április 30-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

#Külföld#neue zürcher zeitung#orbán viktor#felcsút#kisvasút#korrupció#európai unió

Címlapról ajánljuk