Külföld

Négy évig feküdt holtan egy szociális bérlakásban egy brit nő

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 19:34

Ez idő alatt senki nem látogatta. 

Egy kiszolgáltatott nő közel négy évig feküdt holtan egy szociális bérlakásban – írja a DailyMail. A nőt mumifikálódott, szinte csontvázszerű állapotban találták meg 2021-ben.

Laura Winham, aki skizofréniában szenvedett, nem sokkal a halála előtt azt firkálta a naptárába, hogy „segítségre van szükségem”.

A 38 éves nő egy önkormányzati lakásban élt, de három és fél évig senki sem ellenőrizte őt a szociális szolgálatoktól vagy a mentális egészségügyi csoporttól. 

A családja sem látogatta, mivel a nő a skizofréniája miatt azt hitte, hogy ártani akarnak nekik. Végül azonban aggódó testvére és édesanyja 2021 májusában megkérte a rendőrséget, hogy törjenek be a Wokingban lévő lakásba.

Winham feltehetően 2017 novemberében halt meg. A fogászati leletek alapján kellett őt azonosítani, a halálának okát azonban nem sikerült megállapítani.

Most feldúlt családja azt követeli, hogy a jövő héten esedékes vizsgálatot megelőzően megtudják, hogyan kerülhettek el a szociális szolgálatok és az egészségügyi csapatok ennyi figyelmeztető jelet. A nő nővére, Nicky azt nyilatkozta, hogy mindig azt remélték, hogy Winham szakmai segítséggel jobban lesz, és egy nap újra felvehetik vele a kapcsolatot. „Egy pillanatig sem hittük, hogy a végén holtan találjuk a padlón, miután olyan sokáig feküdt ott úgy, hogy bárki is tudott volna róla” – tette hozzá. 

Winham Goldenhar-szindrómával született, ami a gerinc görbületét okozta. 18 éves korában komoly szívműtéten esett át, és tinédzserkorától kezdve mentális problémákkal küzdött.

2014-ben mentális egészségügyi kezelésre utalták be, miután a lakóközösségében észrevették, hogy „rosszul érzi magát, elég sovány, nincsenek barátai, és azt hitte, hogy az emberek figyelik őt”. 2017 októberében a surrey-i rendőrség munkatársai jelentették a szociális szolgálatnak, hogy a nő elhanyagolja magát és nem eszik. 

A szociális munkások azonban – annak ellenére, hogy közölték velük, hogy a nő telefonja nem működik – megpróbálták felhívni, majd küldtek neki egy levelet, megadva a helyi élelmiszerbankok és a támogató csoportok elérhetőségeit.

Amikor két hét elteltével sem érkezett válasz, az ügyét lezárták a rendszerben anélkül, hogy valaha is felvették volna vele a kapcsolatot.

Winham feltehetően néhány héttel később, 2017 novemberében halt meg, mivel ekkoriban maradtak el a naptárába írt jegyzete. A lakásszövetkezet többször is kereste a nőt, ám soha nem kapott választ: a gázellátást végül 2019 januárjában kapcsolták ki a lakásában. 

„Három éven és hét hónapon keresztül senki sem ellenőrizte a tanács részéről a lakása belső állapotát, és ez idő alatt egyetlen alkalommal sem végeztek éves gázellenőrzést” – tette hozzá a nő nővére. 

Nyitókép: Rafael Elias / Getty Images

#Külföld##skizofrénia#beteg#halott#szociális bérlakás

Címlapról ajánljuk