Külföld

És akkor meghalt még egy korábban Putyin-közeli orosz vezető tisztviselő, természetesen tisztázatlan körülmények között

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 20:46

Vlagyimir Neszterovnak korrupciós vádakkal kellett volna szembenéznie.

Meghalt Vlagyimir Putyin korábbi űrtechnikai vezére, a 74 éves Vlagyimir Neszterov, aki korrupciós vádakkal állt volna bíróság elé. A hírről eredetileg az orosz állami hírügynökség számolt be, ám azt nem közölték, hogyan lelte a halálát a férfi.

Neszterov 2012-ben mondott le az ország vezető rakétatervezői posztjáról, miután két műhold is felrobbant a kilövésük során. Ennek ellenére a részlegnél maradhatott egy másik vezető állásban. Végül 2014-ben hagyta el az ügynökséget, amikor csalással vádolták meg.

Egy Telegram-csatorna szerint a szerdán elhunyt Neszterov az előző nap még egészségesnek nézett ki. Ő a negyedik, korábban magas beosztásban dolgozó orosz tisztviselő, aki a héten vesztette halálát. Az oligarchák rejtélyes halálaival korábban több hosszabb cikkben foglalkoztunk.

Megírtuk: a jelenleg élő összes, szám szerint 83 orosz milliárdos Putyin köreihez tartozik. Hatalomra jutása után nem sokkal az elnök találkozót tartott a Kremlben az ország legbefolyásosabb embereivel, és alkut kötött velük: megígérte a számtalan kétes hátterű, maffiakapcsolatokkal is rendelkező vagyonos üzletembernek, hogy soha nem fog nyomozni azzal kapcsolatban, honnan szerezték a vagyonukat az 1990-ben kezdődött privatizáció zavaros időszakában.

Ez volt a felállás az elmúlt két évtizedben. A következő találkozóra pedig csodák csodájára éppen 2022. február 24-én került sor, az invázió első napján. Az ország vagyonosai ugyanúgy összegyűltek a Kremlben, ahol Putyin ismét közölte velük: hűséget vár el.

Korábban a jelenséggel a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy 2022. április 27-én készült felvételen. Fotó: Contributor/Getty Images

#Külföld#putyin#rakéta#oligarcha#műhold#korrupció#halál

Címlapról ajánljuk