Külföld

Rejtélyes okból lemondták Putyin nyilvános szerepléseit

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 11:01

Az Euronews cikke szerint Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter az NV ukrán rádiónak adott interjújában arról beszélt: 

Az, hogy a Kreml lemondta Vlagyimir Putyin orosz diktátor éves sajtótájékoztatóját és parlamenti beszédét, azt jelenti, hogy nincs mit mondania az orosz népnek.

„Mire való a sajtótájékoztató? Hogy becsapják az embereket, ahogyan azt mindig is teszik. De a beszéd egy üzenet is az orosz elitnek. És kiderül, hogy nincs mit mondani sem az embereknek, sem az elitnek” – ezzel magyarázta az ukrán politikus, hogy nemcsak hagyományos, év végi sajtótájékoztatóját nem tartja meg az orosz elnök, de a parlament előtt sem fog beszélni. Hírek szerint az újévi ünnepségek is elmaradnak idén a Kremlben.

A háború alakulását monitorozó Institute for the Study of War (ISW) agytröszt szerint az orosz elnök azért kerüli a nyilvános rendezvényeket, mert attól tart, hogy már nem tudja hatékonyan eladni az ukrajnai háborúval kapcsolatos narratíváját.

Az Euronews arról ír, hogy az ISW szerdán közzétett jelentése szerint Putyin a háborúval kapcsolatos növekvő kritikák közepette lehet, hogy csak jövőre tart majd fontos beszédet az orosz Állami Duma előtt. Az orosz elnök utoljára 2021 áprilisában tartott ilyen országértékelő beszédet a parlament alsóházában. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Maxim Reshetnikov gazdasági fejlesztési miniszterrel beszélget az eurázsiai gazdasági csúcstalálkozón 2022. november 9-én a kirgizisztáni Biskekben. Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Örményország vezetői az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) csúcstalálkozójának otthont adó kirgiz fővárosban gyűltek össze. – Fotó: Getty Images

 

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#nyilvános szereplés#lemondás

Címlapról ajánljuk