Külföld

Robbanások egy atomrakéták tárolására használt orosz légibázison

rtl.hurtl.hu

2022. december 5. 12:44

Még nem tudni, hogy pontosan mi okozta a robbanásokat, amik felvetik a lehetőségét, hogy ukrán támadások történtek. 

Több ember meghalt, miután robbanások történtek hétfő hajnalban két orosz katonai repülőtéren, ahonnan Ukrajnába indítanak bombázógépeket. A légibázisok több száz kilométerre találhatóak az ukrán határtól. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta a robbanásokat, amik felvetették annak a lehetőségét, hogy ez esetleges ukrán támadások történtek.

Az orosz hírügynökségek közlése szerint a Moszkvától nagyjából 150 kilométerre lévő Rjazany városában található katonai repülőtéren egy üzemanyagszállító tartálykocsi robbant fel. Az esetben három ember halt meg, és legalább öten megsebesültek. Az esetről a Kreml-szóvivőjének közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is értesítették – írta a TASZSZ. A robbanás egy olyan repülőtéren történt, ahol orosz stratégiai bombázók vannak - írta a Guardian. 

Közben a Szaratovban található Engels légibázison egy, az orosz hírszerzéshez közel álló orosz Telegram-csatornán megjelent beszámoló szerint egy dróntámadás miatt lehetett robbanás. A Baza közlése szerint egy repülő tárgy zuhant a kifutópályára. A beszámolók szerint két Tu-95-ös bombázóban keletkeztek károk.

Az esetről több térfigyelőkamerás felvétel terjed a közösségi oldalakon.

 

A Szaratov 24 című helyi lap cikke szerint a helyi idő szerint reggel hat óra körül történt robbanást kisebb pánik okozott a környéken. Később Roman Buszargin kormányzó azzal nyugtatgatta a helyieket, hogy „a polgári lakóterületeken nem volt vészhelyzet” és „civil infrastruktúra nem sérült meg”, hozzátéve, hogy a rendvédelmi erők vizsgálják, hogy „történt-e bármilyen incidens katonai létesítményekben” – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Nyitókép: Egy Tu-95-ös orosz bombázó száll fel a szaratovi Engels-2 légibázisról, 2008 augusztusában. Fotó: Wojtek Laski/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#robbanás#katonai repülőtér#légibázis

Címlapról ajánljuk