Külföld

Két napra is sztrájkot hirdettek a brit ápolók

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 6:46

Az infláción felül ötszázalékos béremelést akarnak, a kormány szerint erre nincs pénz, és nem is tárgyal velük.

Több ezer brit ápoló fog béremelésért sztrájkolni december 15-én és 20-án – jelentette be érdekképviseletük, az Ápolók Királyi Kollégiuma (RCN).

Pat Cullen, az RCN főtitkára közölte: az ápolóknak elegük van abból, hogy a munkavégzésüket természetesnek veszik, elegük van az alacsony bérekből, a létszámhiányból és abból, hogy nem tudják megadni a betegeknek a kellő ellátást.

A brit ápolók az infláción felül 5 százalékos béremelést akartak, de a kormány ebbe nem ment bele, és nem egyeztetett velük azóta, hogy két hete bejelentették: az RCN 106 éves történetében először sztrájkba léphetnek az ápolók.

Steve Barclay egészségügyi miniszer szerint az ápolók követelése összesen 19,2 százalékos béremelést jelent, ami tízmilliárd fontnyi éves többletkiadással jár.

Ezek nehéz idők mindannyiunknak, és a gazdasági körülmények miatt az RCN követeléseire nincs fedezet

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátórendszernek kész tervei vannak arra, hogy minimalizálják a sztrájkok miatti fennakadást, és biztosítsák az ellátás folytonosságát.

Az  Egyesült Királyságban jelenleg rekordszámú, hétmillió beteg van a kórházi várólistákon. Az ellenzéki Munkáspárt egészségügyi szóvivője a Reuters szerint így nyilatkozott:

Miért nem hajlandó az egészségügyi miniszter tárgyalni az ápolókkal? A betegek már így sem kapnak időben kezelést, a sztrájk az utolsó dolog, amire szükségük van, a kormány mégis hagyja, hogy ez történjen.

Nyitókép: Joshua Bratt/PA Images via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#sztrájk#egészségügy#ápolók

Címlapról ajánljuk