Külföld

Zelenszkijre cserélné Orbánt a liberális EP-képviselő

rtl.hurtl.hu

2022. november 12. 18:19

„A zsarolás Orbán cinikus és vakmerő játéka” – írta Guy Verhofstadt.

„A zsarolás Orbán cinikus és vakmerő játéka…mert hagyjuk, hogy megússza. Lehet, hogy jobban járnánk, ha Orbán kikerülne Európából…Zelenszkij pedig bekerülne” – írta a Twitteren Guy Verhofstadt belga liberális politikus, és megosztotta azt a Politicón megjelent cikket, amely azt taglalja, mennyire felháborította az EU diplomatáit, hogy a magyar kormány egyedüliként nemet mondott az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyre.


Mint arról beszámoltunk, az EU nagyköveteinek szerdai ülésén Magyarország képviselői bejelentették, hogy nem támogatják a segélycsomagot.

Ezzel gyakorlatilag Magyarország blokkolja az Európai Bizottságban megszavazott ukrajnai segély folyósítását, mivel ahhoz mind a 27 uniós ország egyhangú támogatása szükséges az uniós költségvetési szabályok miatt.

A német külügyminiszter figyelmeztette is a magyar kormányt, hogy Budapestnek nem kellene „pókereznie” az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós pénzügyi támogatás ügyében, mire Szijjártó Péter úgy reagált, hogy Magyarország elvből vétózza az EU-s segélyt.

Nyitókép: Olivier Matthys/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#guy verhofstadt#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij#csere

Címlapról ajánljuk