Külföld

Két hét alatt hétszázezren hagyták el Oroszországot a mozgósítás elől menekülve

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 4. 18:37

A szeptember 21-én bejelentett mozgósítás hatására csak Kazahsztánba 200 000 orosz állampolgár menekült át.

A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot, tudta meg a Forbes orosz kiadása hivatalos állami forrásokból.

A mozgósítás kezdete óta közel egymillió ember hagyta el Oroszországot, mondta első körben a Forbesnak egy, a Kreml adatait ismerő forrás. Az elnöki hivatal egy másik illetékese azonban pontosított, szerinte nem egymillió, csupán 600-700 ezer oroszról van szó. Azt jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy hányan hagyták el az országot turisztikai céllal, és hányan tervezik visszatérésüket belátható időn belül, tette hozzá.

A mozgósítás szeptember 21-i bejelentése után azonnal sorok alakultak ki az orosz határátkelőhelyeken, emlékeztet az orosz Forbes. A leghírhedtebb az orosz-grúz határon lévő felső-lars-i ellenőrzőpont volt, ahol az emberek 4-5 napig álltak sorban, gyakran élelem és víz nélkül. Október 3-án Nyikolaj Levszics blogger arról számolt be, hogy a határon kialakult dugó megszűnt, az autók szabadon közlekednek.

A médiában eddig elszórtan jelentek meg becslések a távozók számáról, különböző fogadó országok adataira támaszkodva. Október 4-én például Marat Akhmetzhanov, a kazahsztáni belügyminisztérium vezetője azt mondta, hogy szeptember 21. óta 200 000 orosz állampolgár lépett be az országba, míg 147 000 orosz állampolgár hagyta el az országot ebben az időszakban.

Korábban különböző lapok 194 000 oroszról számoltak be, akik a mozgósítás bejelentését követő héten Grúziába, Kazahsztánba és Finnországba menekültek.

Pavel Kuznyecov helsinki orosz nagykövet szeptember 30-án azt mondta, hogy szeptember 21. óta mintegy 60 000 orosz lépett be Finnországba, akiknek 80 százaléka más európai országokba utazik tovább. Kuznyecov hangsúlyozta, nem tudni pontosan, hogy a részleges mozgósításra hivatkozva hányan távoztak, de a migrációs szolgálat szerint mintegy 100 ember nyújtott be menedékkérelmet.

Szeptember elején, még a részleges mozgósítás bejelentése előtt az orosz statisztikai hivatal arról számolt be, hogy az év eleje – azaz nagyjából az ukrajnai speciális katonai művelet megkezdése – óta 419 000 ember hagyta el Oroszországot, ami kétszerese a tavalyi év azonos időszakának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást, amely az első ilyen döntés a második világháború óta. A hivatalos álláspont szerint ez elsősorban a harci tapasztalattal és katonai szakképesítéssel rendelkező tartalékos katonákra vonatkozik, és a védelmi minisztérium 300 000 embert hív be. Putyin szeptember 24-én aláírta továbbá a mozgósítás, hadiállapot, harci cselekmények vagy fegyveres konfliktus alatt elkövetett bűncselekmények büntetését megszigorító törvénymódosítás-csomagot is.

A mozgósítás megkezdése után azonban az állami média szinte azonnal elkezdett beszámolni a tervezet során tapasztalt szabálytalanságokról. Szeptember 29-én Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a részleges mozgósítás során elkövetett hibák felszámolását, írja a Forbes orosz kiadása.

Nyitókép: Orosz férfiak érkeznek a georgiai Verhnij Larsz határátkelőhöz 2022. szeptember 27-én – Fotó: Zurab Cercvadze / AP / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#mozgósítás

Címlapról ajánljuk