Külföld

Nem zárta ki az USA védelmi minisztere, hogy Putyin atomcsapást mérhet Ukrajnára

rtl.hurtl.hu

2022. október 2. 19:13

Bár a józan ész és a katonai elemzők mást mondanak, Lloyd Austin szerint az orosz elnök bármikor hozat egy újabb felelőtlen döntést.

Bár az Institute for the Study of War (ISW) washingtoni elemzőközpont szerint a józan ész azt diktálná, hogy Oroszország nem sokra menne az Ukrajna elleni háborúban, ha atomfegyvert vetne be, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap reggeli, a CNN műsorában tett kijelentései némileg árnyalják a helyzetet a Politico szerint.

Austin szerint ugyanis az, hogy Putyin elnök és környezete azt sugallja, hogy atomfegyvereket vethetnek be a háborúban, lehetségessé tesz egy ilyen forgatókönyvet.

Putyint nem lehet megfékezni. Ahogyan meghozta azt a felelőtlen döntést, hogy megszállja Ukrajnát, hozhat egy másik ilyen döntést is. De egyelőre nem látok semmit, ami arra engedne következtetni, hogy ezt fogja tenni

– fogalmazott az USA védelmi minisztere.

Az utóbbi hónapokban sűrűsödnek a nyugati politikusok, köztük az Egyesült Államok elnökének nyilatkozatai az oroszok lehetséges nukleáris fenyegetése kapcsán. Azzal, hogy a megszállt ukrán területeket Moszkva immár a saját területének tekinti, az ország védelmére hivatkozva – Putyin pénteki szavai szerint – „minden rendelkezésre álló eszközt” felhasználhatnak majd az ukrán hadsereg ellen.

Nyitókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a németországi Ramstein amerikai légibázison 2022. szeptember 8-án. – Fotó: Thomas Niedermueller / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atomfegyver

Címlapról ajánljuk