Külföld

Putyin „séfje” végre bevallotta, hogy ő irányítja Moszkva titkos magánhadseregét

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 26. 15:34

A Wagner-csoportot világszerte bevetik, most éppen Ukrajnában harcolnak veteránok és besorozott elítéltek segítségével.

Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan is elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben.

Prigozsin korábban tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz, sőt, a kapcsolatait megszellőztető Bellingcat oknyomozó hírportált, Meduza orosz híroldalt és Eho Moszkvi rádióadót be is perelte.

Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg a későbbi Wagner-csoport orosz „hazafiakból”, zsoldosai pedig először a kelet-ukrajnai szakadároknak, a Donyecki és a Luhanszki népköztársaságnak segítettek az ukrán hadsereg ellen. 2014-ben az orosz hadsereg hivatalosan még nem lépte át az ukrán határt, hogy segítse a csatlós államait.

Magam tisztítottam ki a régi fegyvereket, válogattam ki a golyóálló mellényeket, és találtam szakértőket, akik segíteni tudtak nekem

– idézte Prigozsint az oligarcha Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata a VKontaktye orosz közösségi oldalon.

A Prigozsin állítása szerint az orosz fegyveres erők veteránjaiból álló Wagner-csoport később Líbiában, Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban is felbukkant. Az rtl.hu-n hosszabb cikkben foglalkoztunk a titkos magánhadsereggel, amelyet általában a világ azon pontjain vetnek be, ahol az orosz kormány érdekei diktálják, de a hivatalos orosz beavatkozást nem akarják vállalni.

Prigozsint cége az orosz elnöki hivatallal kötött étkeztetési szerződései miatt „Putyin séfjeként” emlegetik. Az oligarchát az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtotta a Wagner-csoporthoz fűződő viszonya miatt. Emellett azzal gyanúsítják, hogy ő működteti az Internet Research Agency nevű trollfarmot, amely Washington szerint megpróbálta befolyásolni az amerikai választások kimenetelét.

Prigozsin az elmúlt időszakban azzal került be a hírekbe, hogy videofelvételek tanúsága szerint egy fegyenctelepen önkénteseket toborzott a Wagner-csoport számára, félévi harc után amnesztiát ígérve az elítélteknek.

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin – Fotó:  Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#putyin

Címlapról ajánljuk