Külföld

Kétségbeesés, beismerés, halálba tartó fiatalok – így reagáltak a vezetők Putyin bejelentésére

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 17:47

Az EU külügyi szóvivője szerint az orosz elnök nem érdekelt a békében. Németország pedig nem fogadja el a látszat-népszavazásokat.

Részleges mozgósítást vezet be szerdán Oroszország – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel tartott beszédében. Nem sokkal később szinte az összes Oroszországból induló járatra elkeltek a jegyek.

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki szerint Putyin mindenre képes, hogy megtartsa hatalmát, a sorozás hatalmas tragédiához vezet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az MTI szerint a német Bildnek azt mondta: Putyin bejelentése nem tartalmaz újdonságot, az orosz elnök az utóbbi hetekben már végrehajtotta a műveletet, amely csupán azt jelzi, hogy problémákba ütközik az Ukrajna ellen harcoló alakulatok összeállítása. Mint mondta, az ukrán hírszerző szolgálatok és Ukrajna szövetségesei már megállapították, hogy Oroszországban részleges mozgósítást hajtanak végre.

Moszkva kadétokat vet be Ukrajnában, srácokat, akik nem tudnak harcolni, és el is esnek, mondta Zelenszkij. Ezek a fiatal emberek még a képzésüket sem tudták befejezni, „hozzánk jönnek és meghalnak” – fogalmazott az ukrán elnök. 

A BBC cikke szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reuters hírügynökségnek azt mondta: reméli, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háború a tárgyalóasztalnál ér véget. Azonban Stoltenberg szerint ez csak akkor történhet meg, ha Kijev elfogadható eredményt ér el, bármilyen megállapodás is születik.

A NATO-főtitkár úgy látja: Putyin beszéde azt sugallja, hogy az orosz vezető alábecsülte az ukrajnai inváziót. „Putyin nagyon elszámította magát” – tette hozzá.

Putyin elnök úgy vethet véget ennek a háborúnak, ha visszavonja erőit, ha abbahagyja egy másik ország lerohanását

– szögezte le.

Az angol miniszterelnöki hivatal szerint az, hogy Putyin részlegesen mozgósította az orosz tartalékosokat, „egyértelmű beismerése” annak, hogy az ukrajnai inváziója kudarcot vall. Elítélték Moszkva cselekedeteit és hangsúlyozták, hogy az Egyesült Királyság továbbra is segíteni fogja Ukrajnát szuverenitásának megvédésében. Liz Truss brit miniszterelnök csütörtökön New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésében mond beszédet.

Az Európai Unió veszélyes nukleáris hazárdjátékkal vádolta Putyin elnököt ma reggeli kijelentései nyomán. A zaporizzsjai erőmű körüli katonai tevékenységekkel párhuzamosan az Európai Bizottság szerint az orosz elnök a nukleáris tényezőt a terror arzenáljának részeként használja.

Peter Stano külügyi szóvivő szerint a katonai mozgósításról és a népszavazásról szóló bejelentések azt mutatják, hogy Putyin 

nem érdekelt a békében.

De ezt egyben a kétségbeesés jeleként is értelmezte. A további uniós szankciók lehetőségéről kérdezve Stano azt mondta, hogy Moszkva lépései következményekkel járnak. A Bizottság azonban nem közölt további részleteket közölni, mivel a tagállamok bizalmas megbeszéléseket folytatnak. 

Olaf Scholz német kancellár is elítélte Vlagyimir Putyin a mozgósításról szóló bejelentését. Az ENSZ New York-i Közgyűlésén újságíróknak nyilatkozva Scholz úgy fogalmazott: a legutóbbi döntés 

a kétségbeesés cselekedete.

Scholz azt is mondta, hogy Németország nem fogadja el a látszat-népszavazásokat, amelyeket a hét folyamán terveznek Ukrajna jelenleg Oroszország által megszállt részein.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk