Külföld

Nukleáris csapásra képes orosz bombázók gyakorlatoztak Skandináviától északra

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 16:58

Svédország és Finnország nemrég került a NATO-tagság előszobájába, nekik szólhat az üzenet.

Az orosz hadászati légierő két Tu-160-as stratégiai rakétahordozója az előzetes tervek szerinti repülést hajtott végre a Barents-tenger semleges vizei felett – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a Tu-160-asok több mint hétórás rutinrepülésének vadászkíséretet az orosz Északi Flotta légierejének MiG-31-es repülőgépei és légvédelme biztosították. A közlemény rámutatott, hogy a nagy hatótávolságú orosz repülőgépek rendszeresen repülnek az északi sarkvidéki, az észak-atlanti, a fekete- és a balti-tengeri, valamint a csendes-óceáni semleges vizek felett.

A Tu-160-as (NATO-kódneve: Blackjack) az orosz légierő szuperszonikus (azaz hangsebesség feletti repülésre képes), nagyhatótávolságú (12 300 kilométer), akár az Egyesült Államok területét is elérni képes stratégiai bombázója,

amely hagyományos és nukleáris töltetű bombák, légi indítású (levegő-föld) rakéták és robotrepülőgépek indítására alkalmas.

A Skandináv-félszigettől északra található Barents-tengeren tartott hadgyakorlat időzítése aligha véletlen: a NATO június végi csúcstalálkozóján a tagországok beleegyeztek az eddig semleges Svédország és Finnország csatlakozásába az észak-atlanti katonai szövetséghez. Oroszország pedig azóta többször is jelezte, hogy barátságtalan, fenyegető lépésnek tekinti a NATO terjeszkedését az orosz határok mentén.

Nyitókép: Tu-160-as bombázó / Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#nato#nukleáris fegyverek#bombázó

Címlapról ajánljuk