Külföld

Jó hír Putyinnak: a nyugati szankciók ellenére erősödik a rubel és csökken az infláció

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 14:50

Egyelőre nem omlik össze az orosz gazdaság, így folytatódhat az Ukrajna elleni háború.

Két hónapon belül másodszor csökkentett kamatot az orosz jegybank, 11 százalékról 9,5 százalékra. A jegybank szerint erre az ad lehetőséget, hogy az inflációs kilátások a vártnál kedvezőbben alakulnak, illetve a gazdasági hanyatlás kisebb mértékű, mint amire számítottak – írta a CNN cikke alapján a 24.hu.

Az orosz jegybank bejelentése azért fontos, mert az orosz-ukrán háború idén februári kezdete óta a nyugati gazdasági szankciók (például Oroszország 600 milliárd dolláros devizatartalékának mintegy felének befagyasztása) és a nemzetközi vállalatok kivonulása megrogyasztották az orosz rubelt, az invázió kezdetén emiatt 20 százalékra emelték az alapkamatot, hogy meggátolják a rubel árfolyamának teljes összeomlását és az infláció elszabadulását.

Az infláció jelenleg 17 százalékos Oroszországban, ami már kisebb, mint az áprilisra előrejelzett 17,8 százalékos pénzromlás. Az orosz jegybank szerint ez annak a következménye, hogy az áruk és szolgáltatások egy csoportjában árkorrekciót hajtottak végre, továbbá erősödött a rubel árfolyama a külföldi devizákkal, például az amerikai dollárral és az euróval szemben.

Az orosz fizetőeszköz fellendülésének oka, hogy Oroszország igyekszik rubelvásárlásra kényszeríteni a külföldi vállalkozásokat és befektetőket.

Például azzal, hogy rubelben követeli meg az orosz gáz kifizetését. Ráadásul eközben emelkednek a nemzetközi gáz- és olajárak, így még több rubelt kénytelenek vásárolni azok, akik Oroszországtól vásárolnak nyersanyagokat.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#rubel#infláció#árfolyam

Címlapról ajánljuk