Külföld

Az EU-s biztos szerint elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 13:56

Egy nappal Orbán Viktor megválasztása után Johannes Hahn bejelentette: a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt lépnek.

A Tiroler Tageszeitung szólaltatta meg Johannes Hahnt, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosát. A lap úgy fogalmaz: Magyarország választott, de az uniós legfelsőbb hatósággal fennálló konfliktusok a választás eredményétől függetlenül sem oldódtak meg – éppen ellenkezőleg.

Miután az Európai Bíróság februárban elutasította Magyarország és Lengyelország jogállamisági mechanizmus elleni panaszát, az Európai Bizottság eljárást indíthat a tagállamok ellen, ami végső soron az uniós támogatások csökkentését jelentheti.

 Az Európai Bíróság döntésével az RTL Híradó is foglalkozott:


A mechanizmust olyan esetekben alkalmazhatják, amikor nagy esély van arra, hogy egy tagállam a jogállamiság megsértésére használja fel az uniós pénzeket. A Tiroler Tageszeitung cikkében hozzáteszi: az Európai Parlament már régóta szorgalmazza, hogy alkalmazzák a mechanizmust Lengyelország és Magyarország ellen, eddig azonban nem történt semmi.

A lapnak Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa azt mondta: dolgozik Magyarország ügyén és

beindítják a mechanizmust a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt.

Lengyelország esetében Hahn visszautasította, hogy az ukrán menekültek intenzív lengyel támogatása miatt elnézőbbek lennének. Az uniós biztos szerint ahogyan azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újra és újra hangsúlyozta: két külön dologról van szó. „Lengyelország az ukrán menekültek befogadása terén elért eredményeit fenntartások nélkül el kell ismerni, de ez nem jelenti azt, hogy szabad utat kapnak a jogállamiság tekintetében" – fogalmazott Hahn.

Lengyelország így nem kapja meg az uniós költségvetésből a neki elkülönített források teljes összegét, mivel nem hajtotta végre az Európai Bíróság ítéleteit. Lengyelországnak ugyanis be kellett volna zárnia egy lignitbányát a cseh határon, de ezt nem tette meg. Az emiatt kiszabott bírságot (napi 500 ezer euró) sem fizette ki, ezért tartozásaikat a nekik járó uniós forrásaikból vonják le. Bár Varsó megegyezett Prágával, Hahn szerint az addig kiszabott büntetéseket ki kell fizetni.

A fentieken túl októberben az Európai Bizottság napi egymillió eurós bírságot szabott ki Lengyelországra, mivel a lengyel kormány, a bíróság rendelkezésével szembe menve, nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. 

Az Európai Bizottság jelenleg blokkolja a „Next Generation EU” helyreállítási alap forrásait Lengyelország és Magyarország felé, mivel mindkét országban jogállamisági problémákat látnak.

A Facebookon reagált a cikkre Marcus Buchheit, a német, szélsőjobboldali AfD politikusa. Mint írja:

Micsoda időzítés, véletlenül egy nappal azután, hogy Orbánt megerősítették hivatalában.


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#johannes hahn#jogállamisági mechanizmus#európai bizottság

Címlapról ajánljuk