Külföld

Nagy Imréhez hasonlítja Zelenszkijt a CNN, de Orbán Viktor is szóba kerül

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 9:21

Az orosz invázió kezdete óta eltelt öt napban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és bátor nemzete többet tett azért, hogy a Nyugat változtasson Oroszországgal kapcsolatos politikáján, mint a hidegháború utáni harminc év csúcstalálkozói és Putyinnal szembeni intézkedései – írja elemzésében a CNN, amely azt a kérdést járja körül, hogy miként változtatta meg az ukrán elnök a Nyugat hozzáállását Oroszországhoz.

Az értékelés szerint Zelenkszkij hősies dacolása Putyin ellen megszégyenítette és arra ösztönözte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy gyorsabban és messzebbre menjenek a válaszlépésekben, mint arra eleinte számítani lehetett, aminek következtében Oroszország mostanra a világ páriája lett. 

Noha Ukrajna nem tagja a NATO-nak, a Nyugat azzal, hogy gyakorlatilag felfegyverzi Ukrajnát, mégis egyre inkább bevonódik a háborúba. A CNN a jelentős lépések között megemlíti, hogy 

  • Németország leállította az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését,
  • hogy egy „feltűnő pillanatban” Orbán Viktor magyar miniszterelnök – akit „Putyin pártfogoltjának” neveznek – az európai uniós vezetőtársai mellé állt az oroszok ellen, 
  • hogy „egy másik autokrata”, a Putyinnal közeli kapcsolatban lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök lezárta a Boszporuszt az orosz hadiflotta előtt, 
  • és hogy az ügyben sokáig szemet hunyó Nagy-Britannia miniszterelnöke, Boris Johnson kijelentette, az országban nincs helye az orosz oligarchák „piszkos pénzének”.

Közben az ukránok hősiessége világszerte megérintette az embereket, és kisebb támogató gesztusok özönét indította el a sportvilág oroszok elleni bojkottjától az orosz balettelőadások törléséig, vagy az orosz gyártású vodkák árusításának beszüntetéséig.

Mindebben hatalmas szerepe van magának az ukrán elnöknek, aki pedig hetekig mintha nem vette volna komolyan az orosz invázióra vonatkozó amerikai figyelmeztetéseket. Emiatt a kritikusok szerint az ukrán nép sem volt kellőképpen felkészülve az invázióra, a háború küszöbén pedig a kommentárokban mind többször felmerült, hogy már csak ezért sem volt túl szerencsés egy egykori komikus színészre bízni az ország vezetését.

A helyzet azonban nagyot változott, Zelenszkij hirtelen a történelem nagyszínpadán találta magát, ahol a legszélsőségesebb körülmények között éppen azokat az értékeket mutatja be rendkívül hatásosan – köztük a demokrácia szilárd védelmét –, amelyek Ukrajnát európai uniós és NATO-tagságra jogosítanák, miközben Putyin az inváziójával többek között éppen ezt az utat akarja végérvényesen lezárni.

A CNN szerint Zelenszkijt a zsarnoksággal való szembenállása olyan történelmi szereplőkkel állítja egy sorba, mint Lech Walesa és Nagy Imre, az ukrán elnök pedig egy olyan inspiráló vezető képét mutatja, amely gyakran hiányzott a világjárvány idején, amikor egyes vezetők politikai céljaikat a közjó fölé helyezték.

„Lőszerre van szükségem, nem fuvarra” – hangzott Zelenszkij ikonikussá vált mondata az amerikaiak kimenekítési ajánlatára. A lap ellenpéldaként említi Ashraf Ghani volt afgán elnököt, aki elmenekült Kabulból, amikor a tálibok tavaly nyáron megszállták a fővárost. Zelenszkij ezzel szemben eltökélt abban, hogy harcol és kitart a végsőkig, és ha kell, a népével együtt hal meg. Ez a ritka vezetői jellem, amely a történelem sarkalatos pillanatában egyszerre megtestesíti a saját nemzetét, és közben egyre nagyobb erőfeszítésekre is készteti azt, Wintson Churchillhez  és George Washingtonhoz fogható a CNN szerint.  

Az ukrán elnök vasárnap újabb megrendítő üzenetében figyelmeztette a világot, hogy bár ő és az országa állnak a frontvonalban, a harcot az egyetemes demokrácia és a szabadság érdekében vívják. „Az ukránok megmutatták a bátorságukat, hogy megvédjék hazájukat, és megmentsék Európát és értékeit az orosz támadástól. Ez nem csak Oroszország inváziója Ukrajnában. Ez egy háború kezdete Európa ellen, az európai struktúrák ellen, a demokrácia ellen, az alapvető emberi jogok ellen, a törvények, szabályok és békés együttélés globális rendje ellen” – fogalmazott.

Szavai akkor hangzottak el, amikor Putyin bejelentette, harckészültségbe helyezi az orosz atomfegyvereket.

Kép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#volodimir zelenszkij#oroszország#vlagyimir putyin#nato

Címlapról ajánljuk