Híradó

Ügyfélkapun keresztül értesítették az állami alkalmazottakat a tömeges elbocsátásról

Kéri BarnaKéri Barna

2023. június 8. 19:21

A szakszervezet tudta és egyeztetés nélkül küld el a kormány több, mint 600 dolgozót az Államkincstárból – írta meg először a hvg.hu. Ez nagyjából 20 százalékos leépítést jelent, miközben a kormány korábban a központi közigazgatásban 10 százalékos státuszelvonást jelentett be. A szakszervezet szerint ráadásul az ügyfélkapun keresztül értesítették a dolgozókat a munkaviszonyuk megszüntetéséről. A kormány nem árulta el, hány közigazgatási dolgozó elbocsátására készülnek.

Egyelőre nem kell jelentősen csökkenteni a minisztériumi kiadásokat. Erről beszélt a legutóbbi kormányinfón a pénzügyminiszter. Május közepén derült ki: megszűnik a minisztériumi álláshelyek tíz százaléka, a kormány pedig az elbocsátásokból fedezi a magasabb pozícióban lévő kormánytisztviselők béremelését. A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára ugyanakkor arról beszélt a Világgazdaságnak: tömeges elbocsátás sehol nem várható, sokkal inkább a hatékonyság növelése. A központi közigazgatásban bejelentett 10 százalékos státuszcsökkentés miatt 321 dolgozónak kellett volna felmondani az Államkincstárnál. Ehhez képest több, mint kétszer annyi munkatárs, 661 fő kapta meg a felmondólevelet.

Egyáltalán nem tudtunk róla, ez az államkincstári kollégáktól érkező információ volt.

– mondta Boros Péterné, a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki nemcsak az elbocsátás mértékét, de annak módját is kifogásolja.

Az ügyfélkapun keresztül kapják meg ezek az érintettek az elbocsátó üzenetet. Nem emberséges az elbánás.

Boros Péterné szerint az is gondot okoz, hogy nem segítik az álláskeresésben az elbocsátott dolgozókat.

Ez már egy nagyobb létszámú leépítés. Miért nem készültek úgy, mint korábban, hogy képzéssel, munkakörönként átvenni mindenkit, hogy lesz-e munkája, hogy el tud-e helyezkedni. Tehát, hogy gondoskodjanak az állam szolgálatában állókról.

A Jobbik azt javasolja: ha a kormány spórolni akar, azt kezdje magán, hiszen úgy számolnak: a minisztériumi vezetők száma 10 év alatt 270-ről 769-re emelkedett.

Nem a dolgozókat kell elküldeni, hanem a felsővezetőket, azokat a politikai kinevezetteket kell csökkenteni, akik egyébként háromszorosára duzzadtak.

– mondta Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője. Csütörtökön az RTL Híradó szerette volna megtudni, összesen hány közigazgatási dolgozó elbocsátására készül a kormány, de erre nem jött választ. Az Államkincstár azt közölte: „a lépéssel olcsóbb működésre és további béremelésekre nyílik lehetőség”.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#kormány#szakszervezet#közigazgatás

Címlapról ajánljuk