Híradó

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárnál nagyobbat Kínán kívül még sehol sem építettek

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. január 30. 19:12

A debreceni gyár hétszer annyit termelne, mint a kormány által hivatkozott németországi, és a szabályokat is másképp tartják be ott – mondta a Híradónak nyilatkozó szakértő, aki szerint a nagyobb üzem nagyobb környezeti kockázatot is jelent. A kormány szerint ha Németországnak jó az üzem, akkor Magyarországnak is, az LMP szerint viszont egy ekkora gyárat nem bír el Magyarország környezetileg.

Hatalmas területen zajlik a földmunka Debrecen mellett a tervezett akkumulátorgyár helyszínén. A kínai CATL beruházását a helyi civilek és az ellenzéki pártok régóta és folyamatosan ellenzik, így az elmúlt napokban a kormánynak újra ki kellett állnia a gyárépítés mellett.

Mint Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felhívta a figyelmet, „ugyanez a vállalat ugyanilyen akkumulátorgyárat épített a német Türingiában”. A kormányzati kommunikáció azt is hangsúlyozza, hogy a szóban forgó német tartományban a szocialisták és a zöldek kormányoznak. Ezért szerintük érthetetlen, hogy a hazai ellenzék miért támadja a beruházást. „Ami tiszta energiát, jövő, munkahelyeket teremt Németországban, arra miért mondják azt, hogy környezetpusztító Debrecenben?” – fogalmazott Dömötör Csaba.

Ám a türingiai üzemhez képest a Debrecenbe tervezett gyár a tervek szerint hétszer többet termelne, háromszor nagyobb lenne, és három és félszer annyian dolgoznának benne

– mondta a Híradónak Faluvégi Balázs, a társadalom és környezettudatos befektetések szakértője. „Ez tényleg hatalmas nagy. Minden szempontból az egyik legnagyobb a világon, és Európában pedig teljesen egyértelműen a legnagyobb lesz, amint elkészül.”

Faluvégi Balázs szerint a nagyobb gyár nagyobb kockázatot is jelenthet. Németországban nagyon szigorú a szabályozás, de nagyjából ugyanazok a határértékek vannak Magyarországon is. A különbség inkább abban van, hogy mennyire tartják be ezeket a szabályokat. „Gödön is kiderült, hogy volt, hogy évekig nem mérték rendesen ezeket az értékeket” – tette hozzá a szakértő.

Az LMP szerint is a gyár mérete jelent komoly veszélyt a környezetre. Hohn Krisztina, szakszóvivő úgy fogalmazott, „ez a hatalmas víz- és energiaigényű iparág nem megfelelő Magyarországnak. Az akkumulátorgyártás elhasználja és elszennyezi vizeinket, energiaigényét pedig szinte képtelenség kiszolgálni, főleg egy olyan országnak, amely maga is az energiája jó részét importból szerzi.”

A kormány álláspontja szerint az akkumulátorgyár a legszigorúbb vízgazdálkodási feltételeknek is megfelel majd.

 

#Híradó#Videó#debreceni akkumulátorgyár#akkumulátorgyár#debrecen#környezetszennyezés#németország#Türingia#lmp

Címlapról ajánljuk