Híradó

Itt a nagy fordulat: februártól olcsóbb lesz a liszt, de ebben sokan tönkre mennek

Velti LászlóVelti László

2023. január 23. 16:59

Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok – ezt a Gabonaszövetség tagozati elnöke nyilatkozta Híradónknak. Zuhan a búza ára, mert megindult a gabonaszállítás Ukrajnából. A magyar termelők egy része fizetésképtelenné válhat, a fogyasztók viszont fellélegezhetek az olcsó ukrán gabona hatására. Raskó György agrárközgazdász szerint áprilisban megállhat az élelmiszerdrágulás, illetve azt mondja, várhatóan csökkenhet a tejtermékek ára.

Az egyik legkeresettebb élelmiszer az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon. A KSH adatai szerint már múlt hónapban átlag 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

A következő hetek azonban fordulatot hozhatnak. A Gabonaszövetség tagozati elnöke, az ország egyik legnagyobb feldolgozójának vezetője azt mondja, nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát. Mert azt mondja, a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

– Mondta a Híradónak Lakatos Zoltán, a a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A feldolgozók és termelők panaszkodnak. Azt mondják, 

már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából.

A magyar termés tonnánkénti árát eddig harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona.

„Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs” – panaszolja Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Az agrárminiszter az állami rádióban hétfő reggel segítséget ígért a termelőknek.

„Nagyon komoly levelet és kezdeményezést is tettünk az Európa Tanács felé, hogy intézkedjen, hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében” – mondta Nagy István

A vásárlók viszont jól járhatnak az olcsóbb gabonával. A Híradó által megkérdezett agárközgazdász szerint a vártnál korábban megállhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása.

„Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan” – mondta Raskó György, aki szerint a tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt.

A fogyasztói árakban akár még nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni

– tette hozzá.  

Múlt hónapban már majdnem háromszor akkora élelmiszerdrágulást mértek Magyarországon, mint az Unióban átlagosan – az Eurostat adatai szerint. Egyetlen év alatt átlag 50 százalékkal ugrottak meg az árak a magyar boltokban decemberre, kiugróan a 27 tagállam közül.

#Híradó#Videó#élelmiszer#élelmiszerár#liszt#drágulás#top hírek

Címlapról ajánljuk