Híradó

Súlyos tarifaemelésre készülnek a bankok, a legszegényebbek járnak a legrosszabbul

Velti LászlóVelti László

2023. január 16. 18:36

15-20 százalékkal drágulhat a bankolás, a tavaly kivetett különadó hatására minden korábbinál több cég emelhet tarifát. A legszegényebbek csak az úgynevezett alapszámlák közül válogathatnak, amelyekért akár havi 3 ezer forintot is elkérnek a bankok. A Bankmonitor szerint azonban az ügyfelek többsége kedvezőbb csomagot találna, ha körültekintően választana. 

A kártyás fizetés ingyenes, és havi két készpénzfelvétel is díjtalan, 150 ezer forintig. Ám a számlavezetés egyre többe kerül: az ügyfelek többsége tavasztól, egy részük pedig már januártól nagyobb levonásokkal szembesülhet.

Aki kéri, annak akár úgy is számlát nyitnak a bankok, hogy nincs rendszeres jövedelme. 2016-tól például részfoglalkoztatottaknak és munkanélkülieknek is jár az Unióban egy úgynevezett alapszámla. Ennek díját a minimálbérrel arányosan emelhetik. 

2023-ban több magyar pénzintézet is havi 3 ezer forintot kér majd érte – a Bank360 szerint. Korántsem az a helyzet, hogy az alapszámlánál nincs olcsóbb bankszámla, mert van. Csak van, aki számára ez nem elérhető, mert nem felel meg a feltételeknek, például nincs havi jövedelme.

A Bankmonitor úgy számol, egyelőre nulla és 3500 forint között mozog egy bankszámla havi díja. 

A következő hetekben 15-20 százalékos drágulást várnak. A bankok kétharmada készül emelésre. Szerződés szerint, az infláció mértékével növelhetik a tarifáikat.

A különadók miatt nagyobb mértékben fognak élni az inflációs emelés lehetőségével, ami ugyancsak jogszabályban rögzített.

A Bankmonitor szerint az ügyfelek többsége akár évi több tízezer forintot spórolhatna, ha kedvezőbb számlacsomagra váltana. Számításaik szerint a magyar banki ügyfelek 75 százaléka érhetne el alacsonyabb költségű bankszámlát, csak sokan nem hajlandók arra időt szánni, hogy ezt megvizsgálják, és lépjenek is.

A jegybank legutolsó adatai szerint az ügyfelek 65 százaléka már 2020-ban havi ezer forintnál többet fizetett a bankolásért, pedig alig használta a számláját.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#bank#díjak#emelkedés#bankmonitor

Címlapról ajánljuk