Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, jó részük hírszerző lehetEgyre több az orosz diplomata Magyarországon. Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derült ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtéséből. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a diplomaták 60-70 százaléka be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz. A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke szerint a magyar titkosszolgálatoknak foglalkozni kell ezzel a helyzettel. A kormány úgy reagált: minden diplomata átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon.
Híradó

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, jó részük hírszerző lehet

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. november 1. 18:28

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon. Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derült ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtéséből. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a diplomaták 60-70 százaléka be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz. A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke szerint a magyar titkosszolgálatoknak foglalkozni kell ezzel a helyzettel. A kormány úgy reagált: minden diplomata átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon.

Vlagyimir Putyin áthúzott arcképével tüntetett a háború ellen az ellenzék idén március elején. A helyszín szimbolikus volt: a Nemzetközi Beruházási Bank székháza mellett gyűltek össze a fővárosban. Az ellenzék által csak orosz kémbanknak nevezett pénzintézet két orosz vezetője diplomataként van regisztrálva a külügynél. A Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon, miközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat.

Látványosan mindenféle olyan gesztustól tartózkodik a magyar kormány, ami elidegenítené Oroszországot, és ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy orosz diplomatákat sem tiltunk ki

– mondta a Híradónak Panyi Szabolcs

Tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, a számuk több lépcsőben idén október végéig 62-re emelkedett. Ehhez képest Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján például Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző azt mondja, a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez.

Tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy az oroszoknál elég magas ez a szám, tehát olyan körülbelül 60-70 százaléka valamelyik, valamilyen hírszerző szolgálathoz be van kötve

– jelentette ki a szakértő.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 

az orosz diplomaták egy része igyekszik befolyásolni az adott ország politikai légkörét.

„Görögországban például ezek a diplomaták azon dolgoztak, hogy az Észak-Macedónia és Görögország közötti névvitában megpróbálják a szélsőségesebb irányba és a megegyezés ellenében eltolni a politikai légkört. Vagy Szerbiában azért utasítottak ki orosz diplomatákat, mert felmerült a gyanú, hogy Milo Đukanović montenegrói elnök elleni merényletben szerepük lehet” – magyarázta Krekó Péter.

A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke a Híradónak azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták a számának gyarapodásáról.

„Ez sohasem egy barátságos gesztus. A mi szövetségi rendszerünkbe Oroszország nem tartozik bele, tehát ő ellenérdekelt ország. Ha növeli a hírszerző kapacitását, az mindenképpen aggodalomra ad okot, ezzel a magyar szolgálatoknak érdemben kell foglalkozni” – mondta Sas Zoltán.

A témával kapcsolatos kérdéseinkre a Külügyminisztérium úgy reagált: a diplomaták létszámának meghatározása minden esetben „a küldő ország szuverén joga.” Valamennyi diplomata „átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon”, amit a magyar hatóságok „a legnagyobb alapossággal és körültekintéssel” végeznek el.

#Híradó#Videó#orosz#diplomata#kémek#hírszerzés#orosz kém#top hírek

Címlapról ajánljuk