Kiszivárgott dokumentum: a magyar kormány 223 milliárd forintért tenné rá a kezét Szerbia megújuló energiaforrásaira – a szakértők tiltakoznakAz MVM és a szerb kormány közti ügyleten az ellenzékiek és a szakértők is felháborodtak
Gazdaság

Kiszivárgott dokumentum: a magyar kormány 223 milliárd forintért tenné rá a kezét Szerbia megújuló energiaforrásaira – a szakértők tiltakoznak

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 19:01

Az MVM és a szerb kormány közti ügyleten az ellenzékiek és a szakértők is felháborodtak

Aggódnak az energetikai szakértők és az ellenzéki politikusok Szerbiában, azzal vádolják  a kormányukat, hogy kiárusítanák a magyaroknak az ország vízenergia-forrásait. Az erről szóló szerződésterv az MVM és a szerb kormány között nemrég került napvilágra.

A Balkan Insight szerint az országban ez az „ajánlat” a legfrissebb azon esetek közül, amelyek aggodalmat keltenek a két ország közeledésével kapcsolatban. A szerb elnök, Aleksandar Vučić jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, aki nemrég a hadiipari együttműködés szorosabbra fűzését is bejelentette.

A kiszivárgott terv szerint az MVM hatszázmillió euróval (223 milliárd forint) támogatná a szerb állami energiacéget, a Elektroprivreda Srbija-t (EPS). Ezért cserébe a vállalat átadna 11 vízerőművet a magyar cégnek, amelyek az ország legfontosabb megújuló energiaforrásait jelentik.

A szerb kormány már reagált is a vádakra. Szerintük egyesek az EPS kötelékein belül pánikot akarnak kelteni az ügyletről, amelynek valódiságát nem tagadták. Az EPS vezetősége arról beszélt, hogy még nem írták ala a megállapodást az MVM-mel.

Az ellenzék azzal vádolja Vucicot, hogy a szerb nép háta mögött privatizálná az állami céget egy olyan időszakban, amely komoly kockázatokat tartogat az energiaszektor számára.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Gazdaság#szerbia#orbán viktor#Aleksandar Vucic#mvm#megújuló energia#vízerőmű

Címlapról ajánljuk