Gazdaság

Bolgár parlamenti képviselő: Magyarországon keresztül mossák az orosz oligarchák pénzét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 24. 11:36

Deljan Dobrev, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép párt parlamenti képviselője egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy nagy összegű pénzátutalások mennek egy bolgár bankon keresztül Magyarországra.

Nagy horderejű bejelentést tett a Nova TV adásában Deljan Dobrev, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép párt parlamenti képviselője. Dobrev szerint kiderült, hogy orosz oligarchák egy bolgár bank segítségével mossák tisztára a pénzüket. A nagy összegeket megmozgató tranzakciók iránya pedig Magyarország, írja a Dnevnik.

Dobrev nem nevezte meg a bolgár bankot, csak annyit mondott, hogy nem bolgár a tulajdonos. Arról sem mondott közelebbit, hogy Magyarországon milyen pénzügyi szereplők részesei a pénzmosási rendszernek. Az információ megbízható forrásból származik, közölte a képviselő.

Bulgáriában 24 kereskedelmi bank működik, ezek közül sok részben vagy egészben külföldi tulajdonban van. A második legnagyobbnak számító DSK Bank 99,92 százalékban a magyar OTP Bank Zrt. tulajdonában áll.

Erre reagálva az OTP később közölte: „Az OTP Bank bolgár leánybankja, a DSK Bank nem érintett pénzmosási ügyben, a helyi politikusi nyilatkozat nem a DSK Bankra vonatkozik. Az OTP Csoport Bulgáriában is, és működésének többi országában is mindenkor a hatályos helyi és EU-s jogszabályoknak szigorúan megfelelve végzi tevékenységét.” 

A bolgár bankpiacon ezen kívül amerikai, belga, észt, francia, görög, holland, ír, japán, liechtensteini, német, olasz és török érdekeltségek vannak jelen.


A politikus bejelentette, hogy pártja törvényjavaslatot készít elő, amelynek célja, hogy megakadályozza az efféle pénzmosást. Szerinte ezt a törvényjavaslatot a lehető leggyorsabban el kell fogadni, hogy a szóban forgó bolgár bank ne tudjon tovább ilyen átutalásokat végrehajtani. Dobrev szerint szerdán nyújtják be vitára a pénzmosás elleni javaslatot az Országgyűlésben, és 2-3 héten belül törvény lehet belőle.

A törvényjavaslat egyike annak a harmincnak, amelynek elfogadásáról a GERB-SDU pártszövetség megállapodott a „Folytatódó változás - Demokratikus Bulgária” programjuk keretében.

Oroszok a széfben

Magyarországon az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) működése köthető leginkább össze orosz érdekekkel. A nagyrészt orosz tulajdonban lévő bank 2018-ban tette át székhelyét Budapestre, a bank dolgozói ezután teljes diplomáciai mentességet kaptak a magyar országgyűléstől. Ez lehetővé tette orosz hírszerzők magyarországi tevékenységének bővítését, beutazásukat a schengeni övezetbe, ezért is emlegetik orosz kémbankként a pénzintézetet. Ráadásul az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett gazdasági szankciók miatt a budapesti orosz bank jelentősége az elmúlt évben alaposan felértékelődött.

David Pressman amerikai nagykövet április 12-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Egyesült Államok több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselőjére. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

A magyar kormány egy nappal később közölte, hogy visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből. Az orosz bank múlt hét szerdán jelentette be, hogy megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Oroszországba.

Emlékezetes: Szijjártó Péter kioktatta az Egyesült Államokat, hogy nem vagyunk gyarmat, majd néhány órával később Magyarország kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból:


Orbán Viktor miniszterelnök ezután aláírta azt a kormányrendelet, amelyben a kormány tudomásul veszi, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elköltözik, és egyben azonnali hatállyal visszavonta az összes kedvezményt és mentességet, amelyet a bank a magyar kormánytól kapott.

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#bulgária#magyarország#oligarchák#pénzmosás

Címlapról ajánljuk