Milliárdok érkeznek Brüsszelből a magyar kormányt megkerülveA civilek és az önkormányzatok is pályázhatnak a forrásra.
Gazdaság

Milliárdok érkeznek Brüsszelből a magyar kormányt megkerülve

rtl.hurtl.hu

2023. március 26. 13:17

A civilek és az önkormányzatok is pályázhatnak a forrásra.

A mostani hétéves EU-költségvetésben 15 százalékkal több közvetlen, azaz nem a kormányokon keresztül elosztott forrás található, ez az összeg hozzávetőleg 280 milliárdról 320 milliárd euróra emelkedett – mondta a HVG-nek Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő.

Ezeknek a pénzeknek az elnyeréséért részben közvetlenül a brüsszeli intézményeknél lehet pályázni, más részüket a 27 tagállamban működő közvetítők osztják el. Ilyen Magyarország esetében az az 1,6 milliárd forint keretösszegű Közös értékeink program, amelynek első kiírására a hétfői határidőig 310 pályázat futott be.

A pénzt az Ökotárs Alapítvány több másik civil szervezettel osztja szét a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam mellett elkötelezett civil szervezetek közt. 

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaira már önkormányzatok is pályázhatnak, szintén közvetlenül Brüsszelnél. Budapestnek egymilliárd forint értékben vannak folyamatban lévő pályázatai, de vidéki települések is sikerrel pályáztak. Szombathelyen például környezetvédelmi, a főváros VIII. kerületében pedig óvodaprogramra költik az összegeket. 

Nyitókép: Olivier Hoslet/MTI/EPA

#Gazdaság#brüsszel#támogatás#kormány#európai unió#civilek

Címlapról ajánljuk