Gazdaság

A KSH 1,7 milliárdot költött táblagépekre a népszámláláshoz, most nem tudni, mi lesz velük

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 12:16

A Központi Statisztikai Hivatal nem árulta el, milyen sorsra jut a több tízezer tablet, amelyeket még a tavaly novemberi népszámláláshoz rendeltek.

A Központi Statisztikai Hivatal 1,7 milliárd forintért vásárolt új táblagépeket a 2022-es népszámláláshoz, amelyeknek a tárolásáért is nettó 240 millió forintot fizettek – derül ki a KSH beszerzési szerződéseiből, amelyekbe az Átlátszó nyert betekintést.

Tavaly november végén fejeződött be a népszámlálás, mintegy 23 ezer számlálóbiztos rögzítette digitális formában a Magyarországon élők adatait. A portál által megtekintett szerződés alapján a népszámláláshoz 26 500 eszközt rendeltek, a Samsung és Lenovo táblagépeket pedig a lebonyolításért felelős önkormányzatok osztották ki a biztosoknak. Utóbbi modellek darabonként közel 60 ezer forintba kerültek, a hozzájuk tartozó tokok pedig egyenként 4 ezer forintot kóstáltak.

Az új eszközök tokkal együtt összesen nettó 1,7 milliárd forintba kerültek.

A beszerzés egy 2017-es keretszerződésből valósult meg, és a tableteket már 2020-ban leszállították, csak a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a népszámlálást, ezért tartották tavaly ősszel. A beszerző cég a Serco Informatika Kft. lett, ami nem először nyert el közbeszerzést, számos állami szereplő beszállítója. A társaság a tavalyi év első felében 7,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 153 millió lett a nyeresége.

Az iratbetekintés során a portál a 2020-as Agrárcenzushoz tartozó szerződést is megtekintette: a mezőgazdasági összeíráshoz 8 ezer darab eszközt szereztek be, ez a beszerzés összesen bruttó 530 millió forintba került.

Vélhetően ezeket a tableteket a 2022-es népszámlálás során is felhasználták, legalábbis ezt vélelmezték a KSH helyszínen tartózkodó munkatársai.

A beszerzett elektronikai eszközök tárolására is közbeszerzést írt ki a KSH, a nyertes pedig a Vámunió Kft. lett, ami eredetileg 158 millió forintért vállalta az eszközök és tartozékaik tárolását és logisztikáját. A szerződést többször módosították – utoljára tavaly novemberben –, a legutóbbi dokumentum szerint nettó 240 millió forint + áfa lett a vége, arra való hivatkozással, hogy a rezsi ára és a garantált bérminimum összege is nőtt.

Az online rendszer már október elsején, az első napon összeomlott, mert túl sokan próbálták kitölteni a kérdőívet, állítólag terheléses támadási is érte az oldalt. Az eredetileg tervezett utolsó internetes napon is elérhetetlenné vált a rendszer, végül az online kitöltést meghosszabbították, de az informatikai bajok ezután sem értek véget. Rémesen lassú volt a rendszer, de volt olyan periódus is, amikor egyszerűen nem lehetett elmenteni és beküldeni a KSH-ba a kitöltött kérdőíveket.

Frissítés: A KSH pontosítást kér

A cikk megjelenése után pontosítást kért a KSH Kommunikációs Főosztálya. Azt írták: 

„A népszámlálási tabletek jövőbeni felhasználásáról szóló információk azonban nyilvánosan, mindenki számára elérhető formában megjelentek az 1394/2021. (VI. 24.) a népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos egyes feladatokhoz szükséges forrás biztosításáról Kormányhatározatban. A Kormányhatározat, melynek 4. pontja rendelkezik a népszámlálás céljára beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról, a 2021. június 24-én közzétett Magyar Közlönyben olvasható. Mindemellett a KSH számos alkalommal nyilatkozott az eszközök népszámlálást követő további felhasználásáról, illetve utalt a vonatkozó Kormányrendeletre.”

A hivatkozott kormányhatározat 4. pontjából azonban semmi nem derül ki a majdani felhasználásból, az ugyanis a következőképpen szól: 

4. felhívja a belügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy – a KSH elnökének bevonásával – dolgozzon ki javaslatot a népszámlálás adatfelvételi szakaszának lezárását követően a beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról, azzal, hogy az eszközök elszállítása 2023. január 31. és 2023. április 30. között történjen meg;
Felelős: belügyminiszter
innovációért és technológiáért felelős miniszter
a miniszterelnök kabinetfőnöke
Határidő: 2022. szeptember 1.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Gazdaság#ksh#népszámlálás#közbeszerzés#tablet

Címlapról ajánljuk