Gazdaság

Magyarország a rezsicsökkentett gázár hússzorosát fizette az oroszoknak októberben

Dévai LászlóDévai László

2023. január 3. 7:22

A legfrissebb KSH-adatokból látszik, miként működik a magyar rezsicsökkentés. A magyar állam 2022 első tíz hónapjában csak a gázáron keresztül legalább 1779 milliárd forinttal segítette Putyin Ukrajna elleni agresszióját. Az MVM októberben köbméterenként csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért.

A Népszava a KSH frissített külkereskedelmi adatbázisából kiszámította, hogy Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót fizethetett az orosz gázért. Ez a Ttf holland gáztőzsde irányadó, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjét mintegy 8 százalékkal haladja meg. A lap megjegyzi: hazánk ráadásul kiugró mennyiséget, 481 millió köbméterért vett Oroszországból. A EU által gazdasági szankciókkal szorongatni próbált agresszor ország egyetlen havi „csekkje” így 1,2 milliárd euróra rúgott.

A lap megjegyzi: már a szeptemberben kifizetett, ezer köbméterenként 1837 eurós, egyetlen hónap alatt 56 százalékot ugró ár is rekordnak számított.

Magyarország oroszbarát energiapolitikája őszre csúcsosodott ki: októberben az MVM 483 milliárd forintos rekordösszeget fizetett ki az oroszoknak a gázért, a lap számításai szerint ugyanakkor egészéves tendenciáról van szó:

A magyar állam az év első tíz havában csak a gázáron keresztül legalább 1779 milliárd forinttal segítette Putyin Ukrajna elleni agresszióját.

– írják.

Az MVM októberben köbméterenként csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért, ez az átlagfogyasztás alatti, „rezsicsökkentett” lakossági gáztarifában nyilvántartott tarifatétel hússzorosa, de jelentősen meghaladja az átlagfogyasztás feletti, „rezsiemelt” szintet is. 

Érdekes körülmény, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben ennek a hiánynak a pótlására létrehozott egy „rezsicsökkentés fenntartására” szolgáló „rezsivédelmi alapot”, amelynek a keretét 670 milliárdról 2610 milliárdra emelték.

A „rezsicsökkentést” tehát a Fidesz-KDNP az adófizetők pénzén „tartja fenn”

– vonja le a következtetést a Népszava.

További furcsaság még, hogy egy október eleji háttérbeszélgetésen az MVM, majd Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is kijelentette, hogy 2022 októberétől 2023 márciusáig az orosz ár egy bizonyos tőzsdei szint feletti hányadát elegendő három egyenlő részletben, 2024, 2025 és 2026 egyazon havában kifizetnünk. Ezt követően Gulyás Gergely egy kormányinfón elmondta, hogy ez az árszint tőzsdei mértékegységben számolva megawattóránként (MWh) 150 euró.

Magyarország októberi orosz gázfogyasztásának az ára így 255 euróra, a tőzsdei átlagár pedig 236 euróra jön ki. Ez azért fontos, mert ezzel az összeggel mindenképp meghaladja a fogyasztásunk az árcsökkentést kiváltó határt. A KSH-adatbázisban ehhez képest semmilyen árkedvezmény nem látható.

A lap ezzel kapcsolatban kereste az MVM-et és az Energiaügyi Minisztériumot is, de választ nem kaptak a megkeresésükre.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#rezsicsökkentés#népszava#oroszország#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk