Gazdaság

Drasztikus áremelések várhatók a temetkezésben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 4. 11:09

A magyar temetkezési szolgáltatók, krematóriumüzemeltetők azt kérik a kormánytól, hogy vonják be a nagy gázigényű krematóriumokat az állami segítségben részesülő vállalkozások körébe, vagy tegyék lehetővé, hogy ne csak évente kétszer emelhessenek árat. Emiatt a törvényi korlátozás miatt ugyanis decemberben még az indokoltnál is jobban elszállhatnak a temetkezési költségek. 

Egy hónap sincs már hátra mindenszentek ünnepéig és az azt követő halottak napjáig, idén azonban sokak számára a gazdasági válság miatti aggasztó gondolatok is keveredhetnek a megemlékezésbe. Különösen igaz lehet ez azokra, akik mostanában vesztették el hozzátartozójukat, és a napi megélhetési gondok mellett a temetkezés költségeire is gondolniuk kell.

Az infláció rémisztő száguldásáról szóló gazdasági híreket olvasva, a forint mélyrepülését figyelve azt hihetnénk, hogy mostanra az egekbe szöktek a temetkezési szolgáltatások árai is. A Központi Statisztikai Hivatal egyes termékek és szolgáltatások fogyasztói havi átlagárát közlő adatsorából azonban nem látszik drámai változás: 2018-tól mostanáig nézve stabil, mondhatni kiszámítható mértékben emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai (a KSH adatai szerint 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba).

Ez a helyzet azonban viharos gyorsasággal fog változni.

A hazai temetkezési szolgáltatók ugyanis bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben

– közölte Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke az rtl.hu érdekelődésére. 

A kegyeleti magánvállalkozások és önkormányzati cégek ugyanis egyszerre több kedvezőtlen hatással küzdenek:

  • az ársapkás 480 forint üzemanyagár helyett kereskedelmi árat kell fizetniük, ami a gázolaj esetében 730 forint körül mozog,
  • az év eleje óta duplájára nőtt infláció a szektor vállalkozóit is sújtja,
  • az energiaszektor bizonytalanságai, a hamvasztásos temetkezés gázköltségei miatt is aggódnak a szektor vállalkozásai, ugyanis aki nem kötött hosszú távú szerződést az energiaszolgáltatóval, az a megugró árköltségeket kénytelen lesz benyelni. Ám azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik korábban hosszú távú szerződést kötöttek, ugyanis a energiaszolgáltatók egyoldalúan felmondhatják ezeket.

Mindez azért okoz súlyos gondokat a kegyeleti szolgáltatók, a temető- és főként a krematóriumüzemeltetők körében, mert a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény meglehetősen leszűkíti a mozgásterüket:

A hamvasztóüzem köteles az adott következő naptári félévre vonatkozó hamvasztási, valamint a hamvasztással kapcsolatos egyéb szolgáltatási árait, így különösen a kilométerenkénti szállítási díjat, az általa forgalmazott hamvasztó koporsó, urna és urnabetét árait december 1-jéig és június 1-jéig közzétenni. A közzétett árak minden temetkezési szolgáltatóra egységesen alkalmazandóak.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hazai temetkezési szolgáltatók, akik krematóriumot (is) üzemeltetnek, évente mindössze kétszer emelhetnek árat, azaz hiába szabadult el az utóbbi hónapokban az infláció, hiába nőttek az üzemeltetési költségek, legközelebb december 1-jén igazíthatják áraikat a megváltozott gazdasági környezethez.

A kormányhoz fordulnak segítségért

A pandémia okozta nehézségek után mindez nagy kihívást jelenthet, ezért a temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői a napokban összeültek, hogy áttekintsék a helyzetet, megvitassák, milyen gazdasági nehézségekkel szembesül a szektor, mondta Palkovics Katalin. A temetkezési szolgáltatók egyebek mellett arról egyeztettek, hogy segítséget kérnek a kormánytól. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis szeptember elején támogatást javasolt az energiaintenzív ágazatokban működő kis- és középvállalatoknak, ez azonban csak a hazai gyártó és termelőszektorra vonatkozott, a szolgáltatókra nem, magyarázta Palkovics Katalin.

Azt szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a kkv-knak abba a körébe, amik kormányzati segítséget kapnak, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást.

Palkovics Katalin szerint a kedvezőtlen gazdasági környezet más területeken is érezteti hatását. A szolgáltatók jelentős emberi erőforráshiánnyal is küzdenek, kevés a temetkezésben dolgozó munkatárs, nagy a fluktuáció. Ezt java részben az okozza, hogy hogy ez a munka meglehetősen megterhelő mentálisan, sokáig nem lehet bírni, és miközben sokan távoznak a temetkezési cégektől, kevés az utánpótlás. Ennek hatása az árképzésben is érezhető.

A fentieken túl évtizedek óta tartó tendencia, hogy az ügyfelek egyre inkább az olcsóbb temetkezést keresik. Egyre több a hamvasztásos eljárás, 2013-tól pedig akár haza is vihetik az elhunyt hamvait tartalmazó urnát a hozzátartozók, ami további költségcsökkenést jelent (nincs urnasírba, vagy urnafalba helyezés, de még szórókutas búcsúszertartás se).

Mi úgy látjuk, hogy egyre több a méltánytalan és nem kegyeletteljes temetkezés. És ebben nemcsak az anyagi tényezők játszanak szerepet, hanem a társadalom változása is. Egyre kevesebbet járunk a temetőbe, egyre terjednek a kényelmi megoldások, a levegőből szórás, a hamvak Dunába, Tiszába és újabban sajnos még a Balatonba öntése is. 

Az indokoltnál is magasabbra is szökhetnek az árak

A magyar krematóriumok döntő többsége magántulajdonban van, kisebb részüket pedig önkormányzatok üzemeltetik. 

„A jelenlegi kaotikus energiahelyzet, a költségnövekedés az utóbbiakat sújtja a legjobban, de az egész szakmát kedvezőtlenül érinti” – mondta az rtl.hu-nak Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja.

„A gáz és villamosenergia árának emelkedését a hamvasztási szolgáltatások árában is érvényesíteni kell. Az, hogy évenként csak kétszer emelhetjük fő szolgáltatásaink árát, más vállalkozásoknál negatívabban érinti a szakmánkat. Ha ezt eltörölnék, akkor megszűnne az árazás bizonytalansága.

Mivel nem látható előre, hogy a következő félévben milyen változások következnek be költségeikben, a szolgáltatók kénytelenek előre kalkulálni a költségváltozást, ez pedig esetenként indokolatlanul magasabb árszabáshoz vezethet 

– magyarázta Tóth Zoltán.

A hamvasztási piac szereplőit a jelenlegi bizonytalan helyzet eléggé megviseli, van olyan krematórium, ami az előző féléves árához képest csak tízszeres áron tudott újraszerződni az energiaszolgáltatóval. Ezek esetében biztosan megjelenik az új, decemberi árszabásban a gáz árának drasztikus emelkedése.

Örülnénk, ha nem csak félévente tudnánk árat korrigálni, és az is segítene a szektoron, ha a krematóriumokat is bevennék az államilag támogatott energiaintenzív ágazatok körébe. Minderről az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület már befejezte az egyeztetést, a héten fordulunk a minisztériumhoz ezzel a kezdeményezésünkkel

– tájékoztatta Tóth Zoltán az rtl.hu-t.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#temetkezés#koporsós temetés#hamvasztás#infláció#árdrágulás#szolgáltatók#gazdasági válság#ma#Belföld

Címlapról ajánljuk