Gazdaság

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc hivatalosan is megszerezte a Széchenyi-hegyen álló luxusvillát

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. június 21. 10:07

Repülőrajtot vettek Várkonyi Andrea céges érdekeltségei: médiavállalkozásával százmilliókat kaszált, férjével, Mészáros Lőrinccel közös cége pedig egy XII. kerületi luxusvillát birtokol. Utóbbi lehet az ország leggazdagabb párjának otthona.

Az EKHO Belvedere Kft. megszerzésével Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc tulajdonába került az a XII. kerületi luxusvilla, amelyet a hírek szerint a párnak kezdtek el felújítani a Széchenyi-hegyen tudta meg az rtl.hu.

Várkonyi Andrea médiaszemélyiség és Mészáros Lőrinc, Magyarország – egyes becslések szerint – leggazdagabb embere tavaly házasodtak össze. A pár 2021 áprilisában vállalta fel kapcsolatát. A Telex már ebben a hónapban megtalálta azt a XII. kerületi villát, amelyet akkori információik szerint a párnak újítottak fel. (A ház fotóját és pontos címét mi sem tesszük közzé a lakók személyiségi jogainak védelmében.)

A hatalmas, négy albetétből álló, Budapest egyik legdrágább részén fekvő panorámás ingatlan tavaly áprilisban még az EKHO Magántőkealap tulajdonában lévő Art-Com Kft.-é volt. Az EKHO Magántőkealapról a lap nem véletlenül fogalmazott kissé titokzatosan úgy, hogy Mészáros Lőrinchez „köthető”. A magántőkealapok ugyanis teljes névtelenséget biztosítanak a kezelt vagyonelemek végső haszonélvezőinek (lásd keretes írásunkat). Következtetni persze lehet. 

Az EKHO Magántőkealap ugyanarra a budapesti, V. kerületi Váci utcai címre van bejegyezve, ahova több Mészáros-érdekeltség is. Az alap kezelője pedig a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.. A Telex végül érdekes úton bizonyosodott meg arról, hogy a pompás épület valóban a párnak szépül: Várkonyi Andrea jogi képviselője felszólító levelet küldött az épületről érdeklődő lapnak, amelyben felhívták a figyelmüket arra, milyen jogszabályokat kell betartaniuk, ha Várkonyi és Mészáros jövőbeli lakóhelyével foglalkoznak. Eközben azonban indirekt módon elismerték, hogy valóban ide fog költözni a pár.

A magántőkealap az új offshore? 

A magántőkealap olyan vagyongazdálkodási forma, amely önálló jogi személyiséggel rendelkezik. A megoldás külföldön sem ismeretlen, Magyarországon egy 2014-es törvény tette lehetővé magántőkealapok létrehozását. A magántőkealap – amennyiben tulajdonosi köre zárt, nyilvánosan nem toboroz befektetőket – teljesen elfedi a tulajdonosokat, így a diszkréció garantált: a befektetési jegyek tulajdonosainak kilétét nem kell nyilvánosságra hozni, a nyilvános adatbázisokban mindössze az üzleti döntéseket meghozó tőkealap kezelője fellelhető. 

Így azt, hogy ki és miből hozta létre ezeket a meghatározhatatlan méretű pénzeszsákokat, nem lehet kinyomozni, legfeljebb árulkodó részletek alapján lehet következtetni. Korábban a Válasz Online 43 ilyen magántőkealapot tudott összekötni a NER felső elitjével. Cikkük szerint Magyarországon 2016 óta sorra jönnek létre az olyan magántőkelapok, ahol a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok. 

Májusban a 24.hu arról írt, hogy az eredetileg háromlakásos, úszómedencés házat átépítik és egybenyitják Várkonyiéknak, a házban pedig egy hatalmas páncélszekrényt is elhelyeztek. A 800 kilós trezort az udvaron felállított daruval emelték be az emeletre. Ekkor még mindig csak annyit lehetett tudni, hogy a villa egy Mészáros Lőrinchez köthető magántőkealap tulajdonában van. Ekkoriban derült ki az is, hogy az Art-Com néhány utcával arrébb, Farkasvölgyben is megszerzett egy luxusingatlant. 

Tavaly nyáron aztán az Mfor.hu szúrta ki, hogy a pár már nem csak a magánéletben működik együtt, közös üzletbe vágták a fejszéjüket. A Mészáros Lőrinchez „köthető” EKHO Magántőkealap július 27-én 50 millió forint indulótőkével megalapította a költői nevű EKHO Belvedere Kft.-t, amelynek főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele. A céggel a magántőkealapnak vélhetően nem voltak nagy tervei, bő egy hónappal az alapítás után ugyanis megváltak tőle, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal Mészáros Lőrinchez és Várkonyi Andreához került. Hogy milyen ingatlan(ok)ról lehetett szó, ekkor még nem lehetett tudni, a lap a cég nevében lévő Belvedere szóról a bécsi Belvedere kastélyra asszociált. Nem jártak messze a valóságtól, ahogyan ugyanis az rtl.hu a tulajdoni lapok alapján megtudta: 

az EKHO Belvedere Kft. már a XII. kerületi villával együtt került a pár tulajdonába. 

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc hivatalosan is megszerezték a Széchenyi-hegyen álló luxusvillát
Részlet a négy albetét egyik tulajdoni lapjából. 

A cég ugyanis 2020 augusztusában, mindössze néhány hetesen megszerezte a Telex cikkében bemutatott luxusingatlant az ugyancsak az EKHO Magántőkealap tulajdonában lévő Art-Com Kft.-től. A friss szerzeménnyel együtt az EKHO Belvedere Kft. még ebben a hónapban Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea tulajdonába került. 

A menetrend tehát ez volt:

  • 2020 végén az EKHO Magántőkealap tulajdonában lévő Art-Com Kft. megvette a villát.
  • 2021. július 21-én az EKHO Magántőkealap megalapította az Ekho Belvedere Kft.-t.
  • Az EKHO Belvedere Kft. mindössze néhány hetesen, tavaly augusztusban (a földhivatali érkeztetés augusztus 12-i) megszerezte a svábhegyi villát az Art-Com Kft.-től.
  • Az EKHO Belvedere Kft.-nek – benne a luxusvillával – még ebben a hónapban új tulajdonosai lettek: Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea.

Az EKHO Belvedere Kft. első, csonka üzleti éve nem alakult fényesen: a cég 1,5 milliárdos tőkéje mellé 13,6 millió forintos veszteséget hozott össze. Ez nem annyira meglepő: a vállalkozásnak tavaly nem volt bevétele, 12 millió forintot pedig értékcsökkenésként írtak le. A tárgyi eszközöknél 1,488 milliárd forint értékben ingatlant tüntettek fel, ez nagyságrendileg egybecseng a 444.hu korábbi értesülésével, miszerint a luxusingatlant 2020-ban 1,14 milliárd forintos áron kínálták eladásra. 

A cég pénzügyei ennél is kalandosabbak, tavaly a 24.hu fedte fel, hogy a vállalkozás megszerzésekor Várkonyi és Mészáros összesen 1,5 milliárd forintnyi követelést apportáltak a cégbe. A teljes nem vagyoni hozzájárulás az EKHO Belvedere Kft. tőketartalékába került. A lap leegyszerűsítve ezt úgy fogalmazta meg, hogy Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc is kölcsönadott valakinek vagy valakiknek 750-750 millió forintot, és ezeket a követeléseket vitték be a közös bizniszbe. A tavalyi mérleg leadásakor ez a 1,5 milliárd forint még a tőketartalékban volt. 

Ennél sokkal jobban muzsikált Várkonyi Andrea médiavállalkozása, amelyből már százmilliók ütötték markát. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Szerettük volna megtudni, hogy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea saját cégüktől bérlik-e a villát, illetve hogy az EKHO Belvedere Kft. más ingatlanokban is érdekelt-e. A párt a cég hivatalos elérhetőségén keresztül kerestük meg, válasz egyelőre nem érkezett. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Nyitókép: Várkonyi Andrea, még a Tények műsorvezetőjeként 2014. március 17-én. – Fotó: Mohai Balázs / MTI

 

#Gazdaság#várkonyi andrea#mészáros lőrinc#magántőkealap#ekho magántőkealap#ma#ingatlan#xii. kerület

Címlapról ajánljuk