Gazdaság

Népszava: Megépülhet Angyalföldön az orosz milliárdos 332 lakásos társasháza

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 8. 8:02

Zöld utat kapott a Pest megyei kormányhivataltól Rahimkulov Ruszlán gigászi projektje.

Döntött a Pest megyei kormányhivatal, megépülhet Angyalföldön Rahimkulov Ruszlán orosz milliárdos 332 lakásos társasháza, írja a Népszava. A hatóság álláspontja szerint 

az építkezésnek nincs jelentős környezeti hatása, ezért a beruházó felmentést kapott a környezeti hatásvizsgálat elkészítése alól

– a továbbiakban tehát semmi akadálya az építési engedély kiadásának.

A hivatal határozata

A Magyarországon élő orosz milliárdos projektjének megindítását lehetővé tevő, március 31-i kormányhivatali döntést kedden tették közzé (a dokumentum innen letölthető). Ruszlán cége, az Idom Házépítő Kft. a Bodor-Népfürdő utca sarkán lévő egykori ipari telken láthat hozzá a nagyszabású építkezéshez. Az épület a tervek szerint több mint tízezer négyzetméteres alapterületű lesz, felerészben a föld alatt.

Az orosz milliárdos ingatlanberuházásának terveit a kerületi tervtanács nem támogatta: a helyiek túl nagynak, környezetéhez nem illeszkedőnek találták. Mivel a XIII. kerület nem adott engedélyt, a projekt nem valósulhatott volna meg. 

A kormány azonban közbelépett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette Rahimkulov Ruszlán terveit, így megkerülve az angyalföldi önkormányzat ellenállását. 

A kerület tavaly novemberben ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, de az ügyet azóta sem vették napirendre.

Mint arra a Népszava cikke emlékeztet, a Rahmikulov család cégcsoportja az OTP Bank és a MOL legnagyobb külföldi részvényese. A Magyarországon élő Rahimkulov Ruszlán az ötödik leggazdagabb magyarnak számít.

Az egykori Láng Gépgyár területén 2022-2031 között, hat ütemben valósulhat meg Rahimkulov Ruszlán gigászi, 150 milliárd forintos projektje. A tervek szerint a Váci út, Vizafogó utca, Népfürdő utca, Bodor utca és Turbina utca által határolt területen négy különálló toronyból álló, nagyjából 65 méter magas épületet húznának fel egy új lakó- és irodanegyedet létrehozva.

A teljes területen a négy irodatorony mellett 4, 9-16 emeletes lakóház is épül összesen 1424 lakással, valamint egy 230 szobás szállodát és több termes konferenciahelyszínt is kialakítanak. Összesen bruttó 280 ezer négyzetméter épülne a felszín felett és további 130 ezer négyzetméter alatta. Az első két ütemben 3 lakó- és egy irodaházat húznak fel.

Nyitókép: A Láng-negyed látványterve – Forrás: paulinyiandpartners.com

 

#Gazdaság#angyalföld#rahimkulov ruszlán#építkezés#rahimkulov család#toronyház#kormányhivatal#környezeti hatásvizsgálat

Címlapról ajánljuk