Fókusz

Minden idők második legrosszabb olimpiai szereplése vár a magyarokra Párizsban?

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. szeptember 19. 20:47

A Magyar Olimpiai Bizottság nagyon optimista az aranyérmek számát illetően, néhány napja Gyulay Zsolt elnök azt nyilatkozta, hogy ő 10 aranyéremre számít Párizsban. A világ egyik nagy adatelemzője, a Nielsen’s Gracenote viszont úgy véli, Magyarország mindössze 2 aranyérmet nyer a jövő évi olimpiai játékokon, ami 100 éve a legrosszabb eredmény lenne.

A londoni olimpián 8 arany, 4 ezüst és 6 bronzérmet szereztek a magyar sportolók. Rióban 8 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzot. Legutóbb Tokióban pedig 6 első helyünk volt, 7 második és 7 harmadik. De vajon mi várható jövőre Párizsban? Igaza lesz Nielsen’s Gracenote-nak a 2 arannyal? Ez mindenesetre minden idők második legrosszabb magyar eredménye lenne, éppen Párizsban, 1900-ben zárta Magyarország egy arannyal az olimpiát. Vagy ha úgy tetszik, 100 éve a legrosszabb, mert az 1924-es, szintén Párizsban rendezett olimpián is két aranyat nyert a csapat.

A Fókusz a legsikeresebb magyar sportágak környékén nézett körül, megkereste azokat, akik a francia fővárosban válhatnak világsztárrá és persze olimpiai bajnokká. És utánajártunk annak is, hogy mi van a kiöregedő félben lévő hírességekkel.

Reménységeink

Kopasz Bálint kajakos Tokióban olimpiai bajnok lett 1000 méteren. Azt mondja bombaformában van, tavaly például minden versenyt megnyert, amin elindult. Most is direkt úgy motiválja magát, mint kezdő korában. Aranyéremért utazik Párizsba. 

Koch Máté világbajnok párbajtőrvívó még csak 24 éves, de a magyar vívás új világsztárja, a sportágában jó értelemben vett őrült figurának tartják. Máté azon kevesek egyike a magyar sportban, akik a tokiói olimpia óta robbantak be a nemzetközi élmezőnybe. Azt tartják róla, hogy semmi sem tudja kizökkenteni fejben, ez a legnagyobb erőssége.

Néhány napja Kós Hubert úszó robbant be a világ élvonalába, amikor világbajnok lett 200 méteres hátúszásban. Huber januárban ment ki sport ösztöndíjjal egy amerikai egyetemre, ahol Michael Phelps korábbi sikeredzőjével dolgozik együtt.

A vízilabdában is generációváltás történt, főleg a férfiaknál. Nagy Viktorral együtt több magyar világsztár is visszavonult az elmúlt időben. A helyükre került fiatalok mégis világbajnokságot tudtak most nyerni Fukuokában. Sokan ezért már egy új aranygenerációt látnak bennük. Akár a női csapat is lehet olimpiai bajnok, bár a szakértők szerint a férfiaknak erre sokkal nagyobb az esélyük.

Ághassi Attila sportújságó eddig 8 olimpián járt tudósítóként. Tokió előtt pontosan megtippelte, hogy 6 aranyat nyerünk, még a sportágakat és nagyjából a személyeket is eltalálta. Hogy mit gondol arról, mennyi éremmel térnek haza a magyarok Párizsból, az kiderül a riportból.

#Fókusz#Videó#Sport#olimpia#magyarok#aranyérem

Címlapról ajánljuk