Fókusz

„Egy alfahím volt, egy vezérürü volt, egy megjelenés volt, egy karizma volt” – film készült a legendás gitárosról, Radics Béláról

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. június 10. 21:13

Radics Béla sírján ez olvasható: Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Több mint 40 éve halt meg a magyar gitárkirály. Ő volt az első aki, Jimi Hendrix számait játszotta Magyarországon, és sokszor a fogával pengette a hangszert. Film készült a legenda életéből, aki hiába volt az ország egyik legjobb zenésze, nem jelenhetett meg nagylemeze a kommunista rendszerben. Radics Béla alkoholba fojtotta a bánatát és 36 évesen halt meg. Csernus Imre is szerepel a zenészről készült filmben, és elemzi Radics személyiségét.

1968-ban az emberek nem hittek a szemüknek, amikor egy magyar gitáros a fogával pengette a húrokat és szinte beleharapott a hangszerbe. A közönség őrjöngött és megszületett Radics Béla, a gitárkirály legendája.


A gitáros játszott egy zenekarban Demjén Rózsival, Zoránnal, Balázs Fecóval, Som Lajossal és Póka Egonnal is. Az életéről készült filmben most megelevenedik az a szoba-konyha, ahol a rocksztár mindennapjait töltötte egyetlen állandó lakótársával, az édesanyjával. Több vele kapcsolatos mítoszra fény derül és láthatjuk Bélát gyermekként. 

Radics Béla elsőként játszott Magyarországon keményvonalas blues-rock zenét, ezzel pedig egycsapásra a fiatalok kedvencévé vált a 70-es években. Egykori tanítványa, Tátrai Tibor korábban a XXI. század műsorában mesélt a Kapitány becenevű zenész nagy hatású alakjáról.

Minden, ami áradt a Bélából vagy látható volt a Bélából, azt szívtam magamba. Egy alfahím volt, egy vezérürü volt, egy megjelenés volt, egy karizma volt 

– mesélte a zenész.

Radics Béla végül tragikus hősként vonult be a magyar rocktörténelembe. 

Hiába számított az ország egyik legjobb zenészének, a kommunista rendszerben nem jelenhetett meg nagylemeze. 

A mellőzöttség miatt az alkoholba menekült és végül 36 évesen májzsugorodásban halt meg. 


A filmben többször Csernus Imre is feltűnik, „besétál” a zenész mellé, hogy pszichológusként elemezze személyiségét. 

A filmbemutatón az Edda gitárosa, Alapi István is megszólaltatta a hangszert. Az utómunkák során őt kérték fel arra, hogy a tökéletes mozis hangzás érdekében egy stúdióban gitározza fel újra Radics életművének legfontosabb dalait. 

Egy alfahím volt, egy vezérürü volt, egy megjelenés volt, egy karizma volt” – film készült a legendás gitárosról, Radics Béláról
Csernus Imre a film több jelentében is „besétál” a főszereplő mellé.


Klacsán Gábor rendező azt mondta, amikor kiküldték a zenéket jóváhagyásra a jogtulajdonosoknak, nagyon pozitív visszajelzést kaptak.

A Cliff Richardék, a Shadows jogtulajdonosaitól, a Cream jogtulajdonosaitól jöttek a levelek hogy ez nagyon jó. Gratuláltak a zenéhez 

– mondta.

Radics Béla kultikus alakját és a róla szóló legendákat évek óta kutatják a hazai zenetörténészek és a gitárkirály rajongói egykori lakásával szemben néhány éve szobrot emeltek a tiszteletére.  

#Fókusz#Videó#Radics Béla#gitárkirály#zenész#film#csernus imre#rtl

Címlapról ajánljuk