Fókusz

„Egy kolbász, egy sonka az már luxusélelmiszernek számít” – a magyar sztárokat is megviseli a brutális drágulás

Süle LászlóSüle László

2023. június 8. 20:03

Akkora az inflácó Magyarországon és annyira elfogyott az emberek tartaléka, hogy sokan tényleg elkezdtek jóval kevesebbet fogyasztani. Egy boltos szerint ma már ott tartunk, hogy a sonka és a kolbász is luxusélelmiszernek számít. Nincs olyan ember, akit ne érintene a drágulás, nem kivételek ez alól a hazai hírességek sem. Horváth Éva a 2000 forintos tejfölön döbbent meg, Járai Máté pedig a magas benzinárak miatt szívja a fogát. A színésznek korábban sosem kellett megnéznie a közértben az árakat, mára kénytelen körültekintőbben vásárolni. A magas árakra a legtöbben úgy reagáltak, hogy egyszerűen nem vettek meg annyi mindent.

Már Olah Gino és családja is az inflációra panaszkodott a lenti, 23 évvel ezelőtti, mémmé vált videón. Bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, az elmúlt egy esztendőben ismét sokak életét keserítette meg az árak drasztikus emelkedése.


Kétes dicsőség, de Magyarország világviszonylatban is az élmezőnyben van, ami az inflációt illeti. 

A celebeket is megviseli az áremelkedés

Az áremelkedés mindenkit érint, még azokat is, akikről sokan azt hiszik: nekik kolbászból van a kerítés. Tihanyi Péter, a Reggeli műsorvezetője szerint nincs olyan ember, akire ne lenne hatással az infláció.

Azok az előadóművészek, akik rendszeresen járják az országot, mindannyian érzik az üzemanyag árak növekedését. 

Három évvel ezelőtt 300 forintba került egy liter benzin, ez most majdnem a duplája. 

Járai Máté két vidéki nagyvárosban játszik rendszeresen: Győrben és Kecskeméten, így ő rengeteget autózik.

Napi szinten teszek meg majdnem egy teli tankot. Nagyon érzem, hogy 8-10 ezer forinttal drágább egy tankolás. Én eddig mindig azt mondtam, hogy az egytelen luxusom, hogy a közértben nem feltétlenül kellett megnézni, hogy mennyibe kerül egy bizonyos dolog. Az erős középosztálybelieknek eddig nem kellett, de most már meg kell 

– mondta a színész a Fókusznak.

A benzinen érzi leginkább a drágulást Kovácsovics Fruzsina is.

Rengeteget járok koncertezni, nagyon sok forgatásra megyek erre, arra. És én talán ebben érzem ezt a változást leginkább. Az élelmiszerben is nyilván, de már régóta elég különlegesen eszem, nekem nagyon sokféle allergiám van, abban azért kevésbé érzem a drágulást, de a benzin, az igen  

– mondta az énekesnő.

Az infláció miatt ráadásul nem csak a kiadások nőttek, de sok művésznek a bevételei is csökkentek. Ezzel Király Viktor is egyetért.

Sokkal óvatosabban hívják az embereket fellépni, mert minden drága lett. A mindennapokban is érezhető. A szimpla kaja bevásárlás az hirtelen egy nagy költség lett 

– tette hozzá.

Schumacher Vanda az elmúlt időszakban több hetet az Egyesült Államokban töltött, aztán meg Dél-Franciaországban járt, szóval friss tapasztalatai vannak az árak összevetésében. 

Engem nagyon meglep, hogy például a péksütemények, tejtermékek külföldön sokkal olcsóbbak. Akár még egy drágább régióban is. Nem tudom, hogy ennek mi az oka. Volt idő, amikor nagyon felment az euró meg a dollár, viszont az árak itthon meg folyamatosan emelkednek, szóval ezt a részét nem értem.

A gasztronómiában utazó Wossala Rozinának is komoly nehézséget jelentett a világviszonylatban is magas élelmiszer-infláció – ő a termelőkkel való közvetlen kapcsolattartással próbálta megoldani a problémáit. Nem könnyű manapság gazdaságosan felhasználható alapanyagot találni, de Rozinának van egy tuti tippje.

A tojás. A tojás a megoldás mindenre! A tojás önmagában az élet. A legtöbb tápanyagot tartalmazza, végtelen módon elkészíthető, és még meg is fizethető 

– osztotta meg.

Sárközi Ákos, A Konyhafőnök című műsor séfje is kiakadt az árakon. Ő új házba költözik a családjával, de a felújítás olyan sokba kerülhet, hogy csúszhat az egész projekt. 

Szeretném leszögezni, attól, hogy híresek vagyunk, az még nem jelenti azt, hogy a bőrünk alatt is pénz van. Bár úgy lenne

– árulta el a Bestnek.

Horváth Éva a napokban érkezett haza Baliról. Indonézia egyik legnépszerűbb üdülőhelyén élni valóban paradicsomi, ráadásul az üzemanyag literenkénti ára ott mindössze 260 forintnyi rúpia. Az egyéb árak viszont eléggé hasonlóak a magyarokhoz, így aztán ott sem minden fenékig tejföl.  A nálunk roppant népszerű tejtermék ára egyébként sokkolta a hazatérő Horváth Évát.

A tejföl, amit ugye kint nem lehet kapni, és ezért nincs összehasonlítási alapom, most bementem, és vettem egy ilyen nagy tejfölt, és az 2000 forint volt. Na az, azért elég kemény volt, számomra 

– mondta.

„Egy kolbász, egy sonka az már luxusélelmiszernek számít”

A KSH csütörtökön kiadott gyorsjelentés már némi bizakodásra ad okot. A tájékoztatás szerint a fogyasztói árak májusban 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az infláció szemmel láthatóan lassulóban van.

Ha azt nézzük, hogy áprilisról májusra, tehát az utolsó időszakban hogyan változtak az árak, akkor itt már csökkenést láthatunk. 0,7 százalékkal csökkentek az árak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy három kategória: a tartós fogyasztási cikkek, az energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok ára effektív csökkent áprilishoz képest, azaz ez egy jó tendenciát mutat 

– vélte Sándorfi Balázs elemző.

Továbbra is problémát jelent az országnak a kiskereskedelmi forgalom visszaesése. 

A magas árakra ugyanis a legtöbb fogyasztó úgy reagált, hogy egyszerűen nem vásárolt annyit.

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője szerint „elérhettünk egy olyan pontra, ahol olyan mértékű a drágulás, és annyira elfogytak a tartalékok a háztartásoknál, hogy tényleg elkezdték összehúzni a nadrágszíjat. És elkezdtek jóval kevesebbet fogyasztani”. Bukta Szilvia üzletvezető úgy véi: 

Majdnem, hogy már egy kolbász, egy sonka az már luxusélelmiszernek számít.

Az elemzők többsége szerint tartható az a kormányzati ígéret is, hogy év végére egyszámjegyű lesz Magyarországon az infláció. 

Az azonban, hogy ez 9, 7 vagy 5 százaléknál áll meg, egyáltalán nem mindegy. 

Sándorfi Balázs szerint ez most az eslődleges kérdés az országban.

 A nadrágszíjat azonban egyelőre még korai lenne újra lazábbra ereszteni, rengeteg dolog befolyásolhatja még az fogyasztói árak változását a következő hónapokban. De legalább már látszik valamicske fény az alagút végén.

#Fókusz#Videó#wossala rozina#infláció#drágulás#horváth éva#üzemanyag#élelmiszer#járai máté#király viktor#ma

Címlapról ajánljuk