Fókusz

Mindenhol jó, de legjobb külföldön?

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. június 6. 20:03

1,4 millióan vallották magukat magyar származásúnak a 334 milliós Egyesült Államokban a legfrissebb népszámláláson. Eközben Magyarországról újabb Jászberény méretű városnyi, azaz 26500 ember költözött el. Legutóbb hat éve hagyták el ilyen sokan az országot hosszabb időre, a most elköltözők, kivándorlók majdnem fele Ausztriában kezd új életet. A Fókuszban amerikai magyarok is beszélnek az ottani milliós közösség életéről.

Szabó Gál András a Budapest–Bamako-rali szervezője Los Angelesben él. Annak ellenére, hogy nem tartja a kapcsolatot magyar közösségekkel, azt mondja: az ott élők szerveznek kulturális programokat, koncerteznek hazai zenekarok és még magyar templom is van.

Az Egyesült Államok sokkal befogadóbb, mint mondjuk Skandinávia vagy Anglia. Hozzá van szokva a társadalom, hogy sok a külföldi, hozzá vannak szokva, hogy más kultúrából érkeznek az emberek 

– mondja Szabó Gál András. Bikki Réka és András is azt mondja, a lehetőség megvan a fejlődésre az Egyesült Államokban, az ott élők kitörhetnek a saját környezetükből, ha azt szeretnék; azonban korántsem olyan könnyű az élet, mint ahogy mondjuk a filmekben látszik.

Az egészségügy Magyarországon sokkal jobb. Biztosítást nagyon nehéz kapni, anélkül pedig borzasztóan drága minden

– mondja Réka. 

A KSH adatai szerint tavaly 26500 magyar vándorolt külföldre, ettől többen legutóbb 2017-ben hagyták el hosszabb időre Magyarországot. A legmagasabb 2015-ben volt ez a szám, akkor 32852-en búcsúztak el hazájuktól.

Mindenhol jó, de legjobb külföldön?
26500 magyar vándorolt külföldre 2022-ben


A KSH néhány napja azt is közzétette, hogy mely államokba költöztek a legtöbben: 44 százalékuk Ausztriába, 25 százalékuk Németországba, 5-5 százalékuk Hollandiába és Svájcba, 4 százalékuk az Egyesült Királyságba vándorolt. A tavaly kiköltözöttek száma, ez a 26500 fő nagyjából annyi, mint Jászberény népessége. Ennek ellenére a mérleg pozitív maradt, sőt többen lettünk, mert nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik külföldön születtek és Magyarországra költöztek, például az Ukrajnából elmenekült magyarok.

Mindenhol jó, de legjobb külföldön?
Átlagfizetések a kivándorlók legnépszerűbb célországaiban

Az Eurostat adatai szerint a kivándorlók legnépszerűbb célországában, Ausztriában tavaly az átlag nettó fizetés átszámítva több, mint 1 millió 100 ezer forint volt, Németországban több mint 1 millió forint, az Egyesült Államokban pedig majdnem 1,5 millió forint. A KSH tájékoztatása alapján idén márciusban Magyarországon a nettó átlagkereset ezzel szemben 398000 forint volt.

#Fókusz#Videó#kivándorlás#magyarok#szabó gál andrás#megélhetés#fizetés

Címlapról ajánljuk