Fókusz

Luxus a saját lakás? A nagyobb városokban egy 75 négyzetméteres lakást átlagosan 10 évnyi nettó bérből lehetne megvásárolni

Török ÁdámTörök Ádám

2023. május 31. 20:09

Debrecenben, Pécsett és Budapesten is egybehangzó válaszokat kaptunk, amikor azt kérdeztük, mennyire nehéz egy fiatalnak 2023-ban lakáshoz jutni. Hitelfelvétel nélkül gyakorlatilag elérhetetlen álom a saját otthon, erre jutott a Magyar Nemzeti Bank friss felmérése is.

Sovány vigasz, de egész Európára jellemező az állítás, hogy a saját otthon egyre nagyobb luxusnak számít. Az MNB kutatása szerint Párizsban még a jövedelmekhez mérten is méregdrága egy lakás. A kontinensen a legnehezebb helyzetben a Prágában dolgozó és lakást keresők vannak. Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja európai összevetésben is hasonló a helyzet, mint amit Magyarország nagyvárosaiban láthatunk.

Egyre több időre van szükség ahhoz, hogy valaki ingatlanhoz jusson, mert az elmúlt időben folyamatosan nőttek az ingatlanárak is, a jövedelmek pedig nem nőttek ilyen mértékben.

Az európai metropoliszokban egyre magasabb azoknak az aránya, akik teljesen lemondanak a saját lakás vásárlásáról. Nyugat-Európában már nem csak a diákok között népszerűek az albérletek, igaz, ott a nagyobb méretű, jobb minőségű, kiadásra szánt lakások száma is nagyobb. 

#Fókusz#Videó#Belföld#lakásárak#hitel

Címlapról ajánljuk