Fókusz

Több ezren hódították meg a Mount Everestet, de oxigénpalack nélkül alig 200-an jutottak fel a világ tetejére – idén már 17 áldozatot szedett a Himalája

Fodor BiankaFodor Bianka

2023. május 30. 20:36

Május 29-én volt 70 éve, hogy először meghódították a Mount Everest csúcsát. 1953-ban Edmund Hillary egy serpa segítségével ért fel a világ tetejére. Azóta több ezer ember jutott fel a csúcsra, de több mint 300-an vannak, akik örökre a Himaláján maradtak. Csak idén 17 haltak meg, vagy tűntek el – köztük Suhajda Szilárd –, ami rekordközeli szám.

A himalájai mászószezon márciustól május végéig tart. Nepál idén minden eddiginél több, összesen 478 engedélyt adott ki az Everest meghódítására. Ezzel is magyarázható a sok eltűnés és haláleset, de az utóbbi években a sikeres csúcstámadások száma is a duplájára nőtt.

Mindenki más célért és motivációval vág neki a világ legmagasabb hegycsúcsának. Neszmélyi Emilt a magaslati döntéshozatal és a magaslati teljesítmény vonzza, amit csak a tiszteletre méltó hegyeken lehet teljesíteni. Klein Dávid többször is elindult már a csúcsra, úgy fogalmazott a mászásról és az izgalmakról:

nem akarom húzogatni a halál bajszát. Úgy látom, a feladatom az, hogy maximalizáljam a siker esélyét, miközben minimalizálom a tragédia lehetőségét.

Klein Dávid már többször próbálta meghódítani az Everestet, de az mindig kifogott rajta. Vagy fizikai állapota, vagy a körülmények miatt döntött úgy, hogy inkább visszafordul.

Kíváncsi vagyok, hogy azt az élettani feladatot meg tudom-e oldani. Szeretnék átélni valami izgalmas, magasztos élményt

– mondta a hegymászó, hozzátéve, a veszedelem az olyasmi, amit szeretne a lehetőségekhez mérten kigyomlálni a képletből.


A Himalája részeként az Everest 2400 kilométeren ível át hat ázsiai országon. Hivatalosan George Mallory és Andrew Irvine próbálkozott elsőként a megmászásával, még 1924-ben. Ám sosem tértek vissza, és nincs adat arról, hogy milyen magasra jutottak. Ezután számtalan expedíció indult a hegyre, de 1953-ig senki sem tette lábát a csúcsra. Edmund Hillary és serpája volt az első.

Hillary 2008-as halála óta a nepáli kormány a minden évfordulón óriási ünnepséget tart Katmanduban, ahol idén is serpákat és rekorder hegymászókat tüntettek ki. Az ünnepség keretei között a nepáli kormány hétfőn kitüntette Szanu Serpát is, aki a világ 14 legmagasabb csúcsát győzte már le, mindegyiket kétszer. Hari Buda Magar teljesítményét is elismerték.

Ő mindkét lábának amputálása után vállalkozott a kihívásra, és sikeresen teljesítette is. 

Egyszer nem elég

Kami Rita serpa hegyi vezető az idei szezonban kétszer is feljutott a magasba, de elmondhatja magáról azt is, hogy ő állt legtöbbször a világ legmagasabb pontján, eddig 28-szor. Ezzel megdöntötte a korábbi rekordot, amelyet egy évvel ezelőtt szintén ő állított fel.

A külföldiek között a rekordot Kenton Cool brit hegymászó tartja, aki eddig 17-szer hódította meg a Mount Everest csúcsát. Először 2004-ben, és azóta volt olyan év, hogy kétszer is megmászta azt.

Magyarként a csúcson

Első magyarként Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002-ben. Ugyan Anita, Németh Alexandra, Neszmélyi Emil és Price Márton is feljutott a Föld legmagasabb pontjára. Ám a magyarok közül eddig még senkinek sem sikerült oxigénpalack és segítő nélkül a csúcstámadás. A nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd jutott legmagasabbra az Everesten palack és serpák nélkül. 

#Fókusz#Videó#himalája#hegymászás#mount everest#mount everest expedíció#suhajda szilárd#klein dávid#Sport

Címlapról ajánljuk