Fókusz

„Legszívesebben föl se kelnék már az ágyból” – az éberkómában fekvő Katalin édesanyjának egyre kilátástalanabb a helyzete

Török ÁdámTörök Ádám

2023. május 29. 20:00

Tíz éve gyökeresen megváltozott Éva élete, amikor kiderült, lánya agyát egy baktérium támadta meg, miután átesett egy műtéten. A kórház ellen kártérítési pert indított, de az ítélőtábla szerint nem hibázott az intézmény. A műtét óta unokáit édesapjuk neveli, aki néhány éve beperelte a kómában fekvő Katalint és a nagymamát is, amiért nem fizetnek gyerektartást. Katalin édesanyja tíz éve mindent megtesz a lányáért aki azóta is éber kómában fekszik. 

A gondos édesanya lánya szinte az összes ízületét átmozgatja, mert ő egyedül nem képes rá. Kistaj Éva minden nap elvégzi ezt a tornát éber kómában fekvő gyermekével.

Igazából ezt folyamatosan kéne, csak az a helyzet, hogy amikor kihoztam a kórházból, nekem ezt senki nem mondta

– mesélte az asszony a Fókusznak. 2014-ben egy jóindulatú daganattal műtötték meg Katalint, azonban a beavatkozás után egy baktérium támadta meg az agyát, azóta van ilyen állapotban. A család élete 9 évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott: Katalin ápolása pokoli terhet jelent több hozzátartozó számára is testileg, lelkileg és anyagilag egyaránt.

Perelte a kórházat

Éva most nagyon el van szomorodva a magyar igazságszolgáltatás miatt, szerinte ugyanis bevitték a bizonyítékokat, mégsem döntött nekik kedvezően az ítélőtábla. Elmondta, dokumentálva vannak a fertőzések, és az is, hogy a lánya erre nem kapott semmilyen antibiotikumot 8-10 napig,

annak ellenére, hogy szerinte gennykeltő baktériumot találtak az agyvizében, és minden testnedvében, nem is egyszer.

Éva szerint a kórház felelős a fertőzésért, ahol utána sem kezelték megfelelően lányát. Ezért kártérítési pert indított, azonban a Pécsi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban nem látta megalapozottnak, hogy hibázott volna az intézmény.

Most úgy tűnik, nem csak a 100 millió forintos kártérítést nem kapja meg, de a perköltséget is neki kell állnia, az elkeseredett anya mégsem adja fel. Az ügyet tovább viszi a Kúriára, hátha ott számára kedvező ítélet születik. A 3 millió forintot viszont nem tudja, honnan teremti elő. De nem adja fel a harcot és a Kúriához fordul.

Hát örülök, ha meg tudunk élni. Múlt hónapban 60 ezer forintot fizettem a gyógyszereiért, a háromhavi közgyógy-keretünkből egyhavi tápszert tudok kiváltani, a többit úgy kell megvennem. Ugyanez igaz a pelenkára

– panaszkodott.

Most én fizessek azért, hogy négy család életét tették tönkre

– tette hozzá az ítélettel kapcsolatban. Szerinte tönkretették a lánya, az unokái és az ő életét is, és két másik gyerekének szintén felborult az élete. Unokái 150 kilométerre laknak tőle, nem tud elmenni hozzájuk,

még az orvoshoz sem tud kimenni a lakásból.

„Katika most stabil” – mesélte Éva. Van egy nagyon kevés spontán mozgása, és nemrég próbált beszélni is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mostanában önellátásra képes lesz.

Annyira ki vagyok merülve, hogy legszívesebben föl se kelnék már az ágyból

– panaszkodott Éva. 

Nem tudja, mit hoz a jövő, de ameddig tudja, megteszi azt a lányáért, amit eddig is és közben abban reménykedik, hátha lassan jobbra fordul Katalin állapota. 

#Fókusz#Videó#éberkóma#Varga Katalin#éberkómás nő#per#perköltség#Belföld

Címlapról ajánljuk