Fókusz

A kórházi leletek alapján nem volt esélye a túlélésre, Soma mégis talpra állt a 25 ezer voltos áramütés után

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2023. március 27. 20:14

A 16 éves fiú egy barátját akarta megmenteni, mikor őt is megrázta a nagyfeszültség. Szülei 2 hónapig bizonytalanságban éltek, sosem tudták, hogy a másnapot is megéri-e a gyermekük, mert a laboreredményei alapján az értékei élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

2022. április 4-én, fél 8 körül történt. Kollégista vagyok Sárospatakon, a barátaimmal kimentünk a sárospataki vonatállomáshoz. Elindultunk vissza a kollégium felé, akkor történt ez a szerencsétlenség. Egy kollégistatársam felmászott egy vagon tetejére és megrázta a nagyfeszültség. Ezt látva én is utánamásztam, hogy megpróbáljam eloltani, hiszen lángolt, ekkor rázott meg engem is az áram

– idézte fel a történteket Soma a Fókusznak.

A kórházi leletek alapján nem volt esélye a túlélésre, Soma mégis talpra állt a 25 ezer voltos áramütés után
 

Huszonötezer voltos áramütés érte Somát. A teste több mint 50 százaléka megégett, szinte alig maradt ép bőrfelülete. Több mint 3 métert zuhant. Koponyasérülést szenvedett és a térde is eltört, miközben az egész teste lángokban állt. Azonnal a miskolci kórházba szállították. 

Sokkoló volt, nem tudtuk, hogy életben lesz-e még, mire Miskolcra érünk, és akkor még azt sem tudtuk, hogy az utána következő 2 hónapban mindennap ezzel fogunk szembesülni, amíg ő mélyaltatásban, intenzív osztályon volt, hogy vajon lesz-e másnapunk 

– mondta Soma édesanyja, Csáky Krisztina a Fókusznak.

A kórházi leletek alapján nem volt esélye a túlélésre, Soma mégis talpra állt a 25 ezer voltos áramütés után
 

Rengetegen imádkoztak Somáért, rokonok, barátok, ismerősök egy emberként szorítottak a fiúért, aki csodával határos módon túlélte a balesetet. Két hónap mélyaltatás és több mint 100 kórházban töltött nap után Soma remekül halad a rehabilitációval. A legtöbb eszközt beszerezték otthonra, ami szükséges a mozgásfejlődéséhez, de Soma rendszeresen bejár a Bethesda Gyermekkórházba is. 

A nap 24 órájában kompressziós ruhát visel, ami megakadályozza a hegburjánzást. Hosszú út áll még előtte, meséli, de hálás azért, hogy életben van. A baleset óta sokkal céltudatosabban él és a tanulásban is jeleskedik. Szeptember óta Soma magántanulóként az iskolát is folytatni tudta.

A kórházi leletek alapján nem volt esélye a túlélésre, Soma mégis talpra állt a 25 ezer voltos áramütés után
 

Soma édesapja, László könyvet írt a fia felépüléséről. A baleset teljesen megváltoztatta a család mindennapjait. Az életük most Soma gyógyulásáról és jóllétéről szól. Mindig csak a következő 24 órában gondolkoznak, azzal nem foglalkoznak, mi lesz 2, 5 vagy akár 10 év múlva.

A miértre nem keressük a választ, hogy miért történt maga a baleset. A leletek, adatok alapján minden esélye megvolt arra, hogy ne legyen itt, de mégis itt van, 1 év után. Mély meggyőződésünk és szoktuk viccesen mondani, hogy biztos van valami dolga, ha a jóisten itt hagyta és ilyen állapotban is itt van velünk 

– árulta el Csáky László, Soma édesapja.

Bár magára a balesetre nem emlékszik, de van, amit soha nem fog elfelejteni. Nem tudja, milyen lesz majd az egyéves évforduló napja, de alapvetően derűsen tölti a mindennapjait. Sőt, a történetével ő maga szeretne segíteni másoknak, pontosabban a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Véradó influenszer vagyok és leszek a közeljövőben. A közösségi médiában szeretném hirdetni a fiataloknak, hogy ezt vegyék igenis komolyan és nem olyan megterhelő évente párszor vért adni. Ha nekem nem adtak volna vért, akkor én sem lennék most itt. Úgyhogy adjunk vért, hogy másoknak is lehetősége legyen itt lenni velünk

– mondta Soma terveiről a Fókusznak.

Egyetlen döntés okozta a tragédiát. Kérdés nélkül barátja megmentésére indult, ami majdnem az ő életébe is került. A kórházban, élet halál között lebegve Soma újra döntést hozott: nem adja fel a küzdelmet és életben marad. Mert hiszi, nem csak 16 évet szánt neki az élet.

#Fókusz#Videó#égés#nagyfeszültség#csáky soma#baleset#túlélés

Címlapról ajánljuk